Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρωζώνη: με ένα νέο μέλος από την 1η Ιανουαρίου 2011

Από Βικινέα

1 Ιανουαρίου 2011

Αρχείο:5kroon 1993.png
Οι κορόνες Εσθονίας θα αντικατασταθούν από το ευρώ

Η Εσθονία έγινε σήμερα η 17η χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Μετά τη Σλοβενία (2007) και τη Σλοβακία (2009), η χώρα του 1,3 εκατομμύριου κατοίκων είναι η τρίτη χώρα μέλος της Ευρωζώνης από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Είναι επίσης η πρώτη χώρα τμήμα της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, η οποία γίνεται μέλος της Ευρωζώνης. Για αυτό το γεγονός, η κυβέρνηση της χώρας διένειμε ένα είδος χριστουγεννιάτικου γλυκού, 600.000 πλαστικές σακούλες που περιείχαν, η κάθε μια, 42 κομμάτια αξίας 12.79 ευρώ.

Αυτή η ριζική αλλαγή μέσα στην οικονομία μιας χώρας προκάλεσε ανησυχίες στους Ευρωπαίους κρατικούς ομολόγους και οι Εσθονοί καθησυχάστηκαν από τους ηγέτες της χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο της χώρας, Τόομας Χέντρικ Ίλβες. Τα προβλήματα με τα χρέη στην Ευρωζώνη δεν είναι υπαίτια για την τρέχουσα οικονομική κρίση. Οι σπόροι του προβλήματος άνθισαν πριν πολύ καιρό [...]. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με την ενίσχυση του ευρώ και η Εσθονία έχει την ευκαιρία να εμπλακεί άμεσα σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε. Για τον διευθυντή του εσθονικού ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής, Αντρές Κασέκαμπ, η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί επίσης πρόσθετη προστασία της οικονομίας της χώρας, δεδομένης της υποβαθμισμένης σχέσης με τη Ρωσία. Ένα άρθρο της γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ τονίζει ότι ενώ στη Λιθουανία και στη Λεττονία ακόμα ζηλεύουν τους Εσθονούς που κινήθηκαν επιτυχώς προς το κοινό νόμισμα, εξέφρασαν αμφιβολίες αν το ευρώ αξίζει τη τιμή του.

Χθες, εκατοντάδες ΑΤΜ στις εθνικές τράπεζες έκλεισαν, εν αναμονή της μετάβασης, τα μεσάνυχτα, στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Στις 7:30 (5:00 τοπική ώρα) τη Τετάρτη, περισσότερα από το 60 % των 800 ΑΤΜ στην Εσθονία εφοδιάστηκαν με ευρώ, δήλωσε ο Βέικο Βάχερ. Η επιχείρηση εκτελείται όπως το σχεδιάζαμε. Ο καιρός δεν είναι με το μέρος μας, καθώς χιονίζει πολύ, αλλά έχουμε πρόσβαση σε όλα τα ΑΤΜ, πρόσθεσε. Τα ευρώ ήταν διαθέσιμα από σήμερα τα μεσάνυχτα, καθώς η Εσθονία έγινε το 17ο μέλος της Ευρωζώνης. Με την ευκαιρία αυτή, οι εορτασμοί έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη πρωτεύουσα, Τάλλιν, όπου ο Πρωθυπουργός Άντρους Ανσίπ θα λάβει ευρώ από ένα ΑΤΜ. Επιπλέον, πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται από πέρασμα στο ευρώ καθώς το Τάλλιν είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2011.

Η εσθονική κορόνα θεσπίσθηκε τον Ιούνιο του 1992, με σταθερή ισοτιμία έναντι του γερμανικού μάρκου, ήταν μέρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών από τις 28 Ιουνίου 2004, αρχικά για να είναι σε θέση να υιοθετήσει το ευρώ τον Ιανουάριο του 2007. Αλλά ο πολύ υψηλός πληθωρισμός (4% άνω των 12 μηνών) καθυστέρησε την υιοθέτηση του ευρώ μέχρι το 2011.

Δες επίσης

██ Ευρωζώνη

██ Κράτη μέλη της Ε.Ε εκτός Ευρωζώνης

██ Δημοψήφισμα για την ένταξη της Δανίας

██ Παρέκκλιση του Ηνωμένου Βασιλείου για ένταξη στην Ευρωζώνη

██ Κράτη εκτός Ε.Ε που χρησιμοποιούν επισήμως το ευρώ (Μονακό, Βατικάνο, Άγιος Μαρίνος)

██ Χρήση του ευρώ ντε φάκτο (Ανδόρρα, Μοντενέγκρο, Κόσοβο)

Πηγές