Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιστήμονες ανακάλυψαν σωματίδιο του ίδιου τύπου με το θεωρητικό Μποζόνιο του Χίγκς

Από Βικινέα

5 Ιουλίου 2012

Επιστήμονες του μεγαλύτερου επιταχυντή υποατομικών σωματιδίων στο κόσμο ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν υποατομικό σωματίδιο του ίδιου τύπου με το θεωρητικό Μποζόνιο του Χίγκς, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και «σωματίδιο Θεός».

Πιστεύεται ότι το σωματίδιο αυτό σχηματίζει το πεδίο του Χίγκς, ένα ενεργειακό πεδίο που θεωρείται ότι διανέμει μάζα σε όλα τα άλλα ατομικά σωματίδια, μια ιδιότητα κλειδί που επηρεάζει τις σχέσεις όλων των σωματιδίων της ύλης στο σύμπαν.

Δύο ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό ως CERN, χαρακτήρισαν τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουν σημαντικά, αλλά σημείωσαν ότι «τα αποτελέσματα τους είναι ακόμη προκαταρκτικά, ενώ εκκρεμεί περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων».

Ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος μιας απ' τις ομάδες επιστημόνων, δήλωσε ότι «οι ερευνητές βρίσκονται στην αρχή μιας διαδικασίας εξερεύνησης που θα μπορούσε να ανοίξει ένα τελείως νέο πεδίο ανακαλύψεων».

Ανακοίνωση του εργαστηρίου CERN αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα των ερευνών θα δημοσιευτούν αργότερα αυτό το μήνα και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των συμπερασμάτων θα δοθεί αργότερα φέτος μετά από την ολοκλήρωση περισσότερων πειραμάτων».Πηγές