Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη

Από Βικινέα

10 Αυγούστου 2016

Πραγματοποιήθηκε χθες επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με σκοπό την επίλυση των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε το προηγούμενο έτος, όταν Τούρκος πιλότος κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ωστόσο, παρά το εμπάργκο και τη μείωση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ήταν από τους πρώτους που στήριξε τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τη νομιμότητα της εξουσίας του κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «το έργο του αγωγού TurkStream, το οποίο πάγωσε μετά τις διπλωματικές συγκρούσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, θέτουμε ως στόχο οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν το ποσό των 100 δισεκατομμυριών και τη γρήγορη επανέναρξη των πτήσεων από Ρωσία προς Τουρκία. Θεωρώ πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρές». Στο θέμα της Συρίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως «η Ρωσία είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως «θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του έργου του αγωγού TurkStream, αν και η παροχή φυσικού αερίου προς τις Βρυξέλλες θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποκατάσταση των εμπορικών συναλλαγών θα είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Όσον αφορά άλλα θέματα, οι απόψεις των δύο χωρών σπάνια συμπίπτουν, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να τις ευθυγραμμίσουμε και είμαστε διατεθιμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο».
Πηγές