Επίθεση σε κτίριο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Από Βικινέα

2 Απριλίου 2011

Κοράνιο

Χθες, στο Αφγανιστάν, χιλιάδες διαδηλωτές εξαπέλυσαν επίθεση σε κτήριο του ΟΗΕ, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, στη Μαζάρ-ε Σαρίφ.

Αιτία της επίθεσης, όπως δηλώνει ο ΟΗΕ, φαίνεται να είναι το κάψιμο του Κορανίου, το οποίο αποτελεί ιερό βιβλίο του Μωαμεθανισμού στις ΗΠΑ. Αυτό είχε γίνει στις 20 Μαρτίου, στη Φλόριντα, παρουσία του ιερέα Τέρρι Τζόουνς, ο οποίος απειλούσε να κάψει το Κοράνιο στις 11 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επέτειο για την τρομοκρατική επίθεση που είχε γίνει στις ΗΠΑ το 2001.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης φαίνεται να σκοτώθηκαν ένας 27χρονος Σουηδός, ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, μια 53χρονη από τη Νορβηγία, ένας Ρουμάνος και 4 πολίτες από το Νεπάλ. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, κατά την επίθεση σκοτώθηκαν και άλλοι 6 υπάλληλοι του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να σκοτώθηκαν 2 Αφγάνοι σε διαδηλώσεις κατά του καψίματος του Κορανίου στη Κανταχάρ.

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες και οργανισμοί καταδίκασαν την επίθεση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε πως «τα θύματα των επιθέσεων προσπαθούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή στο Αφγανιστάν. Οι διαδηλωτές, με την επίθεσή τους, έδειξαν περιφρόνηση για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για το καλό των Αφγανών».Πηγές