Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίθεση εξτρεμιστών σε πετρελαιαγωγό στο Νίγηρα

Από Βικινέα

6 Φεβρουαρίου 2012

O Γκούντλακ Τζόναθαν σε φωτογραφία του 2010

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πετρελαιαγωγός στον Δέλτα του Νίγηρα υπέστη επίθεση που του προκάλεσε ζημίες και ανάφλεξη. Η Νιγηριανή εξτρεμιστική οργάνωση ΜΕND (Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έγινε το Σάββατο.

Ο πετρελαιαγωγός είναι ιταλικής ιδιοκτησίας. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε σε δημοσιογράφους, η οργάνωση απειλεί ότι «θα διενεργήσει περισσότερες επιθέσεις εναντίον ξένων συμφερόντων στο Νίγηρα».

Η ιταλική εταιρεία ENI, στην οποία ανήκει ο πετρελαιαγωγός, δεν έχει ακόμα σχολιάσει την επίθεση η οποία έγινε στην πολιτεία Μπαγέλσα, από όπου προέρχεται ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, και όπου έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη το ερχόμενο Σάββατο.

Στο ηλεκτρονικό της μήνυμα η οργάνωση ΜΕND είπε ότι η επίθεση ήταν «σχετικά ασήμαντη, αλλά αποτελεί ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι. Μελλοντικές επιθέσεις της θα στοχεύσουν κυρίως επιχειρήσεις της Νοτίου Αφρικής. Η ΜΕND καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, για παρεμβατισμό στον νόμιμο αγώνα για δικαιοσύνη στο Δέλτα του Νίγηρα».Πηγές