Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τον Τόμσεν

Checked
Από Βικινέα

18 Ιανουαρίου 2013

Παλαιότερη φωτογραφία του Τόμσεν στη Μόσχα

Την πεποίθησή του πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει «εντός τροχιάς», παρά τις δυσκολίες εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, σημειώνοντας πως η Ευρώπη έχει πλέον δεσμευθεί για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τόμσεν είπε «πως η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εκτροχιάστηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης και της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου που επικράτησε στη χώρα μας».

Οι δηλώσεις του Τόμσεν προφανώς απηχούν την πρόσφατα δημοσιευμένη 1η και 2η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που μαζί με το συνοδευτικό υλικό (δελτίου τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις του Τόμσεν) φτάνει τις 259 σελίδες. (Αγγλικά)

Οι συντάκτες της έκθεσης ομολογούν την αστοχία του προγράμματος καθώς «παραδέχονται την εκτός ορίων ύφεση του προγράμματος προσαρμογής ενώ αναγνωρίζουν ότι οι μειώσεις μισθών έγιναν με πολύ ταχύτερο ρυθμό του προσδοκωμένου», όπως αναφέρει και το Έθνος. Συγκεκριμένα τα βασικότερα σημεία της Έκθεσης είναι:

Πληθωρισμός και τιμές

Αν και οι ονομαστικοί μισθοί έχουν μειωθεί 7,5% κατά μ.ο. (στα ιδιωτικά συμβόλαια φτάνουν έως 20%), δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση στις τιμές και σίγουρα όχι με τον ίδιο ρυθμό και ταχύτητα. Η "απαξίωση των τιμών φαίνεται να καθυστερεί.

Μεταρρυθμίσεις

Εδώ η έκθεση διαπιστώνει πενιχρά αποτελέσματα καθώς κρατικός μηχανισμός ανταποκρίνεται με αργούς ρυθμούς, αν και αναγνωρίζει ότι έχουν επιτευχθεί μικρά βήματα προόδου.

Στοχευμένες απολύσεις ή μείωση μισθών

Εφόσον δεν προχωρήσει η εφεδρεία σε μεγαλύτερη κλίμακα αφού «οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί ένα σωστό μείγμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίου τομέα», έκθεση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την μείωση του Δημοσίου και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μόνιμα χαράτσια και πρόσθετες περικοπές επιδομάτων

Η διαπίστωση ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό τη διετία 2015-2016 ύψους 4 δις ευρώ, οδηγεί σε συστάσεις εν όψει καθορισμού της δημοσιονομικής στρατηγικής για διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Φόρο Εισοδήματος για τα επόμενα έτη και ίσως και άλλων "χαρατσιών" που είχε αναγγελθεί η κατάργησή τους.



Πηγές

Διαβάστε ακόμα