Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντείνεται η διαμάχη του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν

Από Βικινέα

30 Ιανουαρίου 2012

Το Νότιο Σουδάν σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου καθώς η διαμάχη του με το Σουδάν δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Οι ηγέτες και των δύο χωρών είχαν συνομιλίες στην Αντίς Αμπέμπα, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου ηγετών αφρικανικών χωρών, με στόχο συμφωνία για τον καταμερισμό των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου. Αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν όταν ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δεχτεί τους όρους για επιβολή τελών μεταφοράς».

Το Νότιο Σουδάν ελέγχει το 70% της παραγωγής πετρελαίου των δύο χωρών, αλλά χρειάζεται αγωγούς που περνούν μέσα από το Σουδάν για την μεταφορά πετρελαίου στο λιμάνι. Επίσης κατηγορεί την Κυβέρνηση του Χαρτούμ ότι «προέβη σε κατασχέσεις πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε την Κυριακή ότι «η διαμάχη μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και έχει μεταβληθεί σε απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».

Και ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, Πρίνστον Λάιμαν, δήλωσε στο πρακτορείο «Associated Press» ότι «η κατάσταση καταρρέει πολύ γρήγορα». Οι κύριοι Μπαν Κι Μουν και Πρίνστον Λάιμαν ανησυχούν επίσης για την διαρκώς εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.Πηγές