Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτοξεύθηκε το διαστημόπλοιο Εντέβορ

Από Βικινέα

16 Μαΐου 2011

Το διαστημικό λεωφορείο Έντεβορ.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος ετοιμάζει το διαστημικό λεωφορείο Έντεβορ για εκτόξευση σήμερα στις 8:56 a.m. EDT (12:56 GMT). Πρόκειται για το τελευταίο ταξίδι του Εντέβορ πριν την απόσυρση του από την ενεργό δράση.

Η αποστολή του συγκεκριμένου διαστημικού λεωφορείου επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου, αλλά προβλήματα στα ηλεκτρονικά του συστήματα ανάγκασαν επαναλαμβανόμενες αναβολές του ταξιδιού.

Επικεφαλής της ομάδας που θα μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι, ο οποίος είναι σύζυγος της Αμερικανίδας Βουλευτή Γκάμπριελ Γκίφορντς που είχε τραυματισθεί σοβαρά κατά την ένοπλη επίθεση σε βάρος της στην πολιτεία της Αριζόνα, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Γκάμπριελ Γκίφορντς έφτασε στην πολιτεία της Φλόριντα την Κυριακή για να παρακολουθήσει την εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κέννεντι, μαζί με άλλους 500 χιλιάδες θεατές, όπως αναμένεται. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι κατά 70% ο καιρός θα είναι καλός την ώρα της εκτόξευσης.

Ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι και τα υπόλοιπα μέλη του πενταμελούς πληρώματος θα πραγματοποιήσουν διαστημικούς περιπάτους, θα παραδώσουν εξαρτήματα και εξοπλισμό και θα κάνουν και κάποιες εργασίες στο διαστημικό σταθμό κατά την παραμονή τους εκεί που αναμένεται να διαρκέσει 16 ημέρες.

Η ΝΑΣΑ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων με την πτήση του Ατλαντίς που έχει προγραμματισθεί για τον Ιούλιο, ενώ το τρίτο διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι επέστρεψε από την τελευταία του πτήση τον Μάρτιο.Πηγές