Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδοποίηση για τοποθέτηση βομβών σε 9 ρωσικά ΑΕΙ στάλθηκε με e-mail

Από Βικινέα

10 Μαρτίου 2011

Σε πέντε πανεπιστήμια της Σιβηρίας και άλλα τέσσερα σε άλλες περιοχές της Ρωσίας εστάλησαν χθες με e-mail μηνύματα σχετικά με τοποθέτηση στα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα εκρηκτικών μηχανισμών, μετέδωσε το Lenta.ru. Στόχος για τους τραμπούκους, αυτή την φορά όχι τηλεφωνικά αλλά μέσω διαδικτύου, έχει γίνει το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας στο Κρασκνογιάρσκ, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, του Ομσκ καθώς και τα πανεπιστήμια της Μπαρναούλ και Γκόρνο-Αλτάϊσκ, του Μουρμάνσκ, του Ιζέχσκ, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Σταυρούπολης και το MSU.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έπρεπε να εκκενώσουν τα κτίρια των πανεπιστημίων. Όλες οι εγκαταστάσεις εξετάστηκαν από εμπειρογνώμονες με σκυλιά, αλλά τα εκρηκτικά δεν βρέθηκαν πουθενά.

Η Άννα Τσάπμαν σε παλιότερη φωτογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τους ειδικούς που έκαναν την έρευνα, τα μηνύματα των τραμπούκων ήταν παρόμοια και στις εννέα περιπτώσεις. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα για βόμβα ήρθαν άμεσα στα πανεπιστήμια, και είχαν αποσταλεί από διακομιστή που είναι καταχωρημένος στην αλλοδαπή. Για την αναζήτηση των δραστών ήδη έχουν επιληφθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Αρκετά διέφερε από τα άλλα μηνύματα κάποιο σχετικά με ακόμα έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο πανεπιστήμιο. Σε αντίθεση με τα άλλα εννέα αυτό εστάλη στην αστυνομία. Οι ταραξίες μίλησαν για βόμβα στο κτίριο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Βαλτικής. Αυτήν την υπόθεση, οι ερευνητές την συνδέουν με την προγραμματισμένη συγκέντρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ένα μέλος του κοινού συμβουλίου της Φρουράς της Νεολαίας της Ενωμένης Ρωσίας Άννας Τσάπμαν. Ωστόσο, η συνάντηση ακυρώθηκε μια ώρα προτού να αρχίσει, πράγμα που οι "τρομοκράτες", προφανώς δεν γνώριζαν.

Κανένας από τους φοιτητές και το πανεπιστημιακό προσωπικό δεν τραυματίστηκε.Πηγές

Creative Commons
Creative Commons
Σε αυτό το άρθρο γίνεται χρήση υλικού της διαδικτυακής έκδοσης «Частный Корреспондент»,
που διανέμεται υπό την άδεια CC-BY-3.0 Αρχικό άρθροΠληροφορίες για το εγχείρημα