Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδήλωση στην Αλγερία παρά την απαγόρευση

Από Βικινέα

14 Φεβρουαρίου 2011

Η πλατεία Μαρτύρων στο Αλγέρι (2005)

Μια σχεδιασμένη δημοκρατική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο Αλγέρι, την πρωτεύουσα της Αλγερίας, παρά την υπάρχουσα κυβερνητική απαγόρευση για τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Η μαζική αστυνομική παρουσία απέτρεψε την εξέλιξη της εκδήλωσης από τον προγραμματισμένο σκοπό της, η οποία διαλύθηκε μετά από μερικές ώρες, αλλά παρ' όλα αυτά δεν ματαιώθηκε.

Η διαδήλωση, σχεδιασμένη εδώ και μέρες, είχε προγραμματιστεί να γίνει ως μια πεζοπορία μέσα από την πόλη του Αλγερίου, από την Πλατεία της Πρωτομαγιάς, για περίπου πέντε χιλιόμετρα μέχρι την Πλατεία Μαρτύρων. Τελικά, οι διαδηλωτές παρέμειναν στην Πλατεία Πρωτομαγιάς για μερικές ώρες.

H Αλγερία έχει επίσημα κηρυχθεί εδώ και δεκαεννέα χρόνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παίρνοντας το μήνυμα από τα πρόσφατα δημοκρατικά γεγονότα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος της Τυνησίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα είπε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αρθεί "σύντομα". Ταυτόχρονα είχε δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις θα επιτραπούν σε όλη τη χώρα εκτός από το Αλγέρι. Αντιδρώντας άμεσα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έκλεισαν όλες τις διόδους τόσο προς το Αλγέρι όσο και για την Πλατεία Πρωτομαγιάς.

Ο αριθμός των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Πρωτομαγιάς παρά τα εμπόδια της αστυνομίας υπολογίζεται από τις αρχές σε 1500, και από τους οργανωτές της διαδήλωσης περίπου σε 10.000. Ο αριθμός των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πόλη — με ειδικές στολές, θωρακισμένα οχήματα, και εκτοξευτές νερού — εκτιμώνταν από τις αρχές στο ύψος των 30.000, ενώ από τους διοργανωτές στις 26.000.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την Αλλαγή και την Δημοκρατία (CNCD), μια οργάνωση ομπρέλα των οργανώσεων της Αλγερίας που δημιουργήθηκαν στο τέλος του Ιανουαρίου. Οι διαδηλωτές απαίτησαν δημοκρατικές αλλαγές, να τεθεί τέλος στην κυβερνητική διαφθορά, και ζήτησαν ανακούφιση από τις οικονομικές δυσχέρειες. Μερικοί διαδηλωτές ζήτησαν την απομάκρυνση του Προέδρου Μπουτεφλίκα, αν και αυτός δεν ήταν διακηρυγμένος στόχος των οργανωτών.

Εκατοντάδες διαδηλωτών συνελήφθησαν, τουλάχιστον προσωρινά. Ο Αλγερινός ακτιβιστής Ελίας Φελάλι, που έγραψε στο μπλογκ μέσα από την διαδήλωση, ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία ήθελε να προκαλέσει βία, ενώ η διαδηλωτές ήταν καταφανώς μη-βίαιοι.
Πηγές