Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάστημα: πετυχημένη διασύνδεση του ATV-2 στον ISS

Από Βικινέα
το διαστημόπλοιο ATV 1 πλησιάζει τον ISS (Μάρτιος 2008)

24 Φεβρουαρίου 2011

Το ευρωπαϊκό διαστημικό μεταγωγικό Johannes Kepler διασυνδέθηκε σήμερα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στις 16:49 CET. Με τελείως αυτόματο τρόπο, « χρειάστηκε να φτάσει σε ένα στόχο 10 εκατοστών », δήλωσε ο Olivier de la Bourdonnaye, διευθυντής του προγράμματος στο Astrium (γαλλική εταιρεία τεχνικών συστημάτων, για το διάστημα). « Φανταστείτε έναν σταθμό που μετακινείται με 28.000 χλμ/ώρα, με κινήσεις πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά », πρόσθεσε.

Ο Martial Vanhove, διευθυντής επιχειρήσεων στο Κέντρο διαστημικών μελετών της Γαλλίας, δήλωσε ότι « το διαστημόπλοιο φέρεται θαυμάσια ». Κατά τους ελιγμούς, το ATV (αυτόματο όχημα μεταφορών) προχώρησε προς τη ρωσική μονάδα Zvezda με την ταχύτητα των 7 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο. « Πρέπει να αποφευχθεί κάθε χτύπημα », υπογράμμισε ο κύριος de la Bourdonnaye.

Στο κέντρο ελέγχου της Τουλούζης, 130 άτομα από 7 διαφορετικές εθνικότητες συνεργάζονται με τις ομάδες του Houston (ΗΠΑ) και της Μόσχας (Ρωσία). Το κέντρο έχει επιφάνεια 700 τ.μ. και κόστισε σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ. Το ATV παρακολουθείται διαρκώς από 40 άτομα που ελέγχουν τη σωστή διασύνδεσή του με τον διαστημικό σταθμό. Σε περίπτωση βλάβης ή οποιουδήποτε προβλήματος, οι ελεγκτές πρέπει να επέμβουν για την ασφάλεια των αστροναυτών, με τον κύριο κίνδυνο μιας σύγκρουσης με τον ISS.

Το ATV είναι το πιο μεγάλο διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη. Σκοπεύει στην τροφοδότηση του ISS με καύσιμα, τρόφιμα και διάφορα υλικά, καθώς και με την απομάκρυνση των απορριμάτων του σταθμού. Είναι το μόνο όχημα που μπορεί να ανυψώσει την τροχιά του σταθμού. Κατά την επάνοδό του, τον Ιούνιο, θα αποτεφρωθεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.
Πηγές[επεξεργασία]