Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοψήφισμα στη Ζιμπάμπουε για συνταγματική αναθεώρηση

Από Βικινέα
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

16 Μαρτίου 2013

Δημοψήφισμα πραγματοποιείται στη Ζιμπάμπουε σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προβλέπει την επιβολή ορίου δύο πενταετών θητειών στον πρόεδρο, μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στις τοπικές αρχές, διακήρυξη των δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης, κατάργηση της άσκησης βέτο από τον πρόεδρο για το πέρασμα νομοθεσίας και την παύση νομικών διεκδικήσεων για αναδιανομή της γης.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, όμως, πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν ήταν κατανοητές από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 1980, υπερασπίστηκε την εκστρατεία υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και δήλωσε ότι ο λαός έχει πλήρως ενημερωθεί για τις αλλαγές. Όπως δήλωσε: «Τριγυρίσαμε ρωτώντας τον λαό ερωτήσεις: Τι είδους κοινοβούλιο επιθυμείτε; Τι είδους πρόεδρο επιθυμείτε; Και ο λαός έδινε την απάντησή του. Έτσι, ο λαός δημιούργησε το σύνταγμα».

Τόσο το κόμμα του Μουγκάμπε, η Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε-Πατριωτική Ένωση, όσο και το κόμμα της αντιπολίτευσης Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή, του οποίου ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός Μόργκαν Τσβανγκιράι και συμμετέχει στην κυβέρνηση Μουγκάμπε ύστερα από τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2008, στηρίζουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Όπως δήλωσε ο Τσβανγκιράι: «Αυτή είναι μια νέα πολιτική διανομή, και ελπίζω ότι θα θεμελιώσει μία νέα πολιτική κουλτούρα. Από την κουλτούρα της ατιμωρησίας στην κουλτούρα του συνταγματισμού».

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από την επίθεση προς τον ακτιβιστή του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή Στεν Ζβορβάτζα, ο οποίος γρονθοκοπήθηκε όταν αφισοκολλούσε την Παρασκευή, παρ'όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με παρατηρητές, η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και ειρηνικά. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πέντε μέρες μετά την ημέρα των εκλογών, δηλαδή στις 21 Μαρτίου.Πηγές