Δεύτερη θητεία Μπαν Κι Μουν στο πηδάλιο των Ηνωμένων Εθνών

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

22 Ιουνίου 2011

Ο Μπαν Κι Μουν

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της παραμονής του Μπαν Κι Μούν στο πηδάλιο του διεθνούς οργανισμού για άλλα πέντε χρόνια.

Τα 192 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν ομόφωνα την δεύτερη θητεία του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2012. Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε την υποψηφιότητα του 67χρονου Μπαν, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. Ο Μπαν Κι Μουμ δήλωσε ότι «η ψήφος τον τιμά βαθύτατα».

Στη θέση του Γενικού Γραμματέα υπηρετεί από την 1η Ιανουαρίου του 2007. Η δεύτερη θητεία του θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016. Κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Μπαν Κι Μουν έθεσε ως κύριες προτεραιότητες του την κλιματική αλλαγή, τον αφοπλισμό, την ισότητα των δύο φίλων, την ειρήνη και την ασφάλεια. Ταξίδεψε συχνά και συνέβαλλε προσωπικά στη διεύρυνση της στήριξης, από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Κοινότητα, χωρών που βρίσκονται σε κρίση.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι «δεν υπήρξε τόσο ξεκάθαρος όσο θα έπρεπε, για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η χαμηλών τόνων διπλωματία του απέτυχε να συμβάλλει στην απομάκρυνση δικτατόρων και τυράννων παγκοσμίως».Πηγές