Δεν προέκυψαν άμεσες δεσμεύσεις από το Συνέδριο για τις Κλιματικές Αλλαγές

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

12 Δεκεμβρίου 2011

Αντιπρόσωποι από 194 χώρες που συμμετέχουν στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής συμφώνησαν να διαπραγματευτούν νομικά δεσμευτική συνθήκη για την επιβράδυνση των περιβαλλοντικών αλλαγών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Βάση της συμφωνίας οι ανεπτυγμένες χώρες θα συνεχίσουν να ακολουθούν το Πρωτόκολλο του Κυότο για τα επόμενα πέντε χρόνια πέραν του 2012. Το Πρωτόκολλο του Κυότο ψηφίστηκε το 1997 και εκπνέει το 2012 και απαιτεί από τις χώρες να μειώσουν εκπομπές βλαβερών αερίων σε συγκεκριμένα επίπεδα. Όμως η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα επισημαίνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην παράταση του πρωτοκόλλου.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι «θα δεσμευτούν σε μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων, αν όλες οι μεγάλες χώρες προβούν σε ανάλογες δεσμεύσεις». Η Κίνα και η Ινδία αντιτίθεται ανοικτά στη συμφωνία, λέγοντας ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει φιλόδοξα οικολογικά προγράμματα», ενώ άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες δεν έχουν σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεών τους. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία δεν ακολουθούν το Πρωτόκολλο του Κυότο. Πάντως από το συνέδριο δεν προέκυψαν άμεσες δεσμεύσεις για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων.

Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν στη δημιουργία ταμείου για την αρωγή των φτωχών χωρών στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πως θα χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αυτή. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπές στις εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.Πηγές