Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεν επετεύχθη συμφωνία ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την αντιπυραυλική ασπίδα

Από Βικινέα

9 Δεκεμβρίου 2011

Δεν κατέστη δυνατή η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας σχετικά με την αντίθεση της Μόσχας για το σχέδιο της συμμαχίας να αναπτύξει αντιπυραυλική αμυντική ασπίδα στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, είχαν συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αργότερα ο Άντερς Ρασμούσεν και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσαν ότι «η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την αντιπυραυλική ασπίδα». Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι «το αμυντικό σύστημα στοχεύει στο να αποκρούσει ενδεχόμενες απειλές από τρίτες χώρες, όπως το Ιράν».

Αλλά, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι «υποβαθμίζει τις ανησυχίες της Ρωσίας αναφορικά με την αντιπυραυλική ασπίδα και η Μόσχα έχει λόγους να ανησυχεί μιας και τα ραντάρ του συστήματος θα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ρωσικής επικράτειας». Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι «είναι προετοιμασμένη να απαντήσει στα σχέδια του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη πυραύλων σε περιοχές κοντά σε χώρες μέλη της Συμμαχίας».Πηγές

Διαβάστε ακόμα