Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεκατέσσερις νεκροί από μολυσμένα αγγούρια

Από Βικινέα

31 Μαΐου 2011

Αγγούρι

Δεκατέσσερις άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας αγγουριών μολυσμένων με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο Escherichia coli. Τα αγγούρια είχαν εισαχθεί στη Γερμανία από την Ισπανία από τις εταιρίες PEPINO BIO FRUNET S.L. και HORT O FRUTICOLA. Παράλληλα, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί αν δεν γίνουν σύντομα οι σωστές κινήσεις. Αιτία της ασθένειας είναι η τοξίνη Shiga που παράγει το βακτήριο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής λαχανικών με προέλευση τη Γερμανία ή την Ισπανία και απειλεί με απαγόρευση εισαγωγής λαχανικών από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Αυστρία, σε 33 σουπερμάρκετ στάλθηκαν επιθεωρητές για να απομακρύνουν τα λαχανικά προερχόμενα από την Ισπανία. Στην Ιταλία βρίσκονται υπό έλεγχο προϊόντα από την Ισπανία, την Ολλανδία και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Σουηδία και στην Πολωνία αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων.

Η Γερμανία κατηγορεί την Ισπανία και της ρίχνει την ευθύνη για τα μολυσμένα αγγούρια, τα οποία σκότωσαν δεκατέσσερα άτομα και μόλυναν ακόμα 1.000. Από την πλευρά της, η Ισπανία αρνείται ότι ευθύνεται για τη μόλυνση.Πηγές