Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεκαοχτώ νεκροί σε βομβιστική επίθεση στο κτήριο του ΟΗΕ στην Αμπούτζα

Από Βικινέα

27 Αυγούστου 2011

Τουλάχιστον 18 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός από την βομβιστική επίθεση στο κτήριο του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Την ευθύνη φέρει η Ισλαμική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», που επιδιώκει την επιβολή του Ισλαμικού νόμου (Σαρία) στη Νιγηρία.

Η έκκρηξη πραγματοποιήθηκε σε αυτοκίνητο γεμάτο με εκκρηκτικά που βρισκόταν έξω από το κτήριο, λίγα μέτρα μακριά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και κτήρια άλλων διπλωματικών αποστολών. Η έκκρηξη ήταν τόσο σφοδρή, που δημιούργησε κρατήρα στα θεμέλια του κτηρίου που δούλευαν περίπου 400 άτομα. Ένας άνδρας που δήλωσε πως ήταν εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείο πως «Πραγματοποιήσαμε την επίθεση με απόλυτη ακρίβεια. Η επίθεση προγραμματίστηκε σχολαστικά και εκτελέστηκε. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο ΟΗΕ είναι ένας από τους κύριους στόχους μας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση, καθώς δήλωσε πως «έγινε σε εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους άλλους». Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε «την αποστολή ανώτερων στελεχών του ΟΗΕ στην Αμπούτζα για να πραγματοποιήσουν έρευνα, μεταξύ αυτών και η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Άσα-Ρόουζ Μιγκίρο και ο ειδικός για θέματα Ασφαλείας του ΟΗΕ Γκρέγκορι Σταρ». Από την άλλη, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν χαρακτήρισε την επίθεση ως «ενέργεια βαρβαρότητας, αναισθησίας και δειλίας, ενώ διαβεβαίωσε πως θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική (AFRICOM) Κάρτερ Χαμ, η «Μπόκο Χαράμ» συνεργάζεται με δύο παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην Αφρική, την «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ», που δραστηριοποιείται στη βόρεια και κεντρική Αφρική και την «Αλ Σαμπάμπ» που δραστηριοποιείται στη Σομαλία. Η ίδια οργάνωση ευθύνεται και για την επίθεση σε τράπεζα της πόλης Γκόμπι, 12 χλμ. βόρεια της Αμπούτζα, που προκάλεσε τον θάνατο άλλων 12 ατόμων.Πηγές