Δέκα νεκροί από βιαιότητες στα Ισραηλινά σύνορα

Από Βικινέα

16 Μαΐου 2011

Φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια την Κυριακή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι να τραυματισθούν.

Αυτόπτες μάρτυρες και Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 50, όταν άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών για να τους αποτρέψουν να περάσουν στο Ισραήλ από το Λίβανο. Διαδηλωτές στη Συρία προσπάθησαν επίσης να σπάσουν τον συνοριακό φράχτη στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Ένας σύρος αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 45 άλλους».

Παλαιστίνιοι γιατροί και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι συμπλοκές στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματισθούν 60 άλλοι. Έξω από την Ιερουσαλήμ, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι «από τις συμπλοκές τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι όταν στρατιώτες έκαναν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών στην προσπάθεια τους να διαλύσουν μια ομάδα ατόμων που πετούσε πέτρες».

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των παλαιστίνιων πραγματοποιούνταν εις μνήμην του λεγόμενου Νάγκμπα ή καταστροφή, δηλαδή το ξερίζωμα των παλαιστινιακών οικογενειών το 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Η Συρία καταδίκασε το Ισραήλ για τους πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες ενέργειες εγκληματικές. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα σύνορα του.Πηγές