Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Checked
Από Βικινέα

16 Φεβρουαρίου 2013

Το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουόσινγκτον

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ήταν το μήνυμα που επανέλαβε αρκετές φορές ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρυ Ράις, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη.

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε αρχικά στις «λανθασμένες εντυπώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα» σε σχέση με τους υπολογισμούς του διεθνούς οργανισμού όσο αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ελλάδα αντιμετώπισε πολιτική αστάθεια» επεσήμανε «και κακή εφαρμογή του προγράμματος, έλλειψη ρευστότητας, και έλλειψη εμπιστοσύνης για το μέλλον της μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτές οι συνθήκες συμπίεσαν την οικονομία».

Για το θέμα του υπολογισμού των πολλαπλασιαστών ο κ. Ράις τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη αλλάξει «και με υπόδειξη του ΔΝΤ που περιλαμβάνει μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο». Τώρα, επεσήμανε, προέχει «η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί». Τόνισε ξανά ότι το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί στις δυνατότητες εφαρμογής της Ελλάδας και ότι «το κλειδί για την επίλυση της κρίσης είναι στα χέρια της Ελλάδας».

Ο κ. Ράις κλήθηκε να σχολιάσει την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα. «Η ανεργία» είπε «και οι άλλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να στηρίξουμε το οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε». Τόνισε ξανά ότι κλειδί και για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας «είναι η εφαρμογή του προγράμματος».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι ο διεθνής οργανισμός επανειλημμένα έχει ζητήσει να προχωρήσουν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος σ’ αυτό τον τομέα και ότι είναι κάτι που «πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως».

Για την Κύπρο, ο κ. Ράις δήλωσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις Κυπριακές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης» για τα προβλήματα του Κυπριακού τραπεζικό τομέα «με χαμηλό κόστος για τον φορολογούμενο».

Καταλήγοντας ο κ. Ράις επανήλθε στο θέμα της Ελλάδας και είπε ότι «το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί στοχεύει στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».



Πηγές