Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκάμπια: Εκτελέστηκαν εννέα κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο

Από Βικινέα

28 Αυγούστου 2012

Αξιωματούχοι της Γκάμπια ανέφεραν την Δευτέρα ότι «εννέα κρατούμενοι, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, εκτελέστηκαν μετά από διαταγή του Προέδρου της Γκάμπια, Γιαχίγια Τζαμέχ, ότι όλες οι θανατικές ποινές θα πρέπει να εκτελεστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου».

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γκάμπια εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, εκτελέστηκαν την Κυριακή». Στην ανακοίνωση προειδοποιείται επίσης το κοινωνικό σύνολο ότι «εγκληματικές δραστηριότητες, για τις οποίες προβλέπεται θανατική ποινή, δεν θα γίνονται ανεκτές».

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι «οι εκτελέσεις των εννέα κρατούμενων έγιναν το Σάββατο, μια ημέρα πριν από αυτή που αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση». Απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης προέτρεψε τον Πρόεδρο της Γκάμπια την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει το σχέδιο του για την εκτέλεση όλων των 47 κρατούμενων, στους οποίους έχει επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Κάθριν Άστον, Αρμόδια για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προειδοποίησε την Γκάμπια ότι «οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μελετήσουν άμεσα την κατάλληλη απάντηση που πρέπει να δοθεί σχετικά με τις εκτελέσεις».Πηγές