Γαλλικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου του Αμπιτζάν

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

3 Απριλίου 2011

Χάρτης των γεγονότων των συγκρούσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού

Σήμερα, δυνάμεις από τη Γαλλία, πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Αμπιτζάν, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασσάν Ουαταρά, και του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, Λοράν Γκμπαγκμπό, όπως αναφέρει το BBC.

Κοντά στο αεροδρόμιο υπάρχει μια στρατιωτική μονάδα, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200 ξένοι υπήκοοι, υπό την προστασία των γαλλικών δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι θα σταλθούν ενισχύσεις στη δύναμη "Licorne" (μονόκερως), ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των 200 μελών της αποστολής του στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο αριθμός των νεκρών, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, παραμένει άγνωστος. Ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 800 άνθρωποι, ενώ η Caritas αναφέρει ότι οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 1.000 ανθρώπους. Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές για το ποιοι προκάλεσαν τον θάνατο των αμάχων, αν και θεωρούνται ένοχοι μερικοί μισθοφόροι από τη γειτονική Λιβερία.

Η τηλεόραση της χώρας, η οποία παραμένει υπό τη κατοχή του πρώην Προέδρου της χώρας, ζήτησε από όλους τους κατοίκους της χώρας να κινητοποιηθούν απέναντι στους Γάλλους "κατακτητές". Ο Γκμπαγκμπό κατήγγειλε τις γαλλικές δυνάμεις ότι «το 1994 προκάλεσαν τη σφαγή 800.000 ανθρώπων στη Ρουάντα» και ότι «σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο και στην Ακτή Ελεφαντοστού».Πηγές

Bookmark-new.svg