Γαλλία και Βέλγιο αποφασίζουν για την τύχη της τράπεζας Dexia

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

5 Οκτωβρίου 2011

Γαλλία και Βέλγιο αναφέρουν ότι «αύριο θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο διάσωσης της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia», δηλώνοντας ότι «θα περικοπεί η πιστωτική της δραστηριότητα στην Γαλλία, ενώ ο βελγικός της βραχίονας θα εθνικοποιηθεί».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε ότι «η τράπεζα Dexia, δανειστής πόλεων και δήμων σε Γαλλία και Βέλγιο, θα αλλάξει σίγουρα μορφή. Θεωρώ ότι η πιθανότερη βιώσιμη λύση είναι να απορροφεί από τις τράπεζες Caisse des Depots και Banque Postale». Ο ιδιοκτήτης της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι «οι αναφορές ότι η βοήθεια που θα προσφέρουμε στην Dexia θα απειλήσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της Γαλλίας είναι υπερβολικές. Όλες οι κεντρικές τράπεζες Γαλλίας και Βελγίου είναι σε άριστη κατάσταση».

Ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, αναφέρει ότι «εξετάζεται η κρατικοποίηση της δραστηριότητας της τράπεζας στο Βέλγιο. Οι εγγυήσεις που θα δοθούν στην τράπεζα από την πλευρά μας δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα, καθώς, παρά το γεγονός ότι η εθνικοποίηση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος, η αύξηση αυτή θα είναι περιορισμένη». Η εφημερίδα De Tijd, σε άρθρο της αναφέρει ότι «πελάτες της τράπεζας αποταμίευσαν 300 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν σημειώνεται πανικός. Στο Βέλγιο, η τράπεζα έχει σε καταθέσεις 80 δισεκατομμύρια ευρώ», με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου να δηλώνει ότι «οι καταθέσεις είναι ασφαλείς με την κυβερνητική εγγύηση ύψος 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη».Πηγές

Bookmark-new.svg