Βουλγαρία: Ταραχές με ένα νεκρό και εκατοντάδες συλλήψεις

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

25 Σεπτεμβρίου 2011

Η επαρχία Plovdiv που έγιναν τα βίαια επεισόδια στο χωριό Κατούνιτσα

Ταραχές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βουλγαρία, με έναν 16χρονο νεκρό από καρδιακή ανεπάρκεια και πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους και αστυνομικοί.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα σφοδρότερα επεισόδια εθνοτικής βίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Μετά τα επεισόδια που προκάλεσε ο θάνατος του νεαρού σε χωριό στα νότια της χώρας, περισσότεροι από 120 άνθρωποι συνελήφθησαν. Με δηλώσεις του ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επέρριψε ευθέως ευθύνες στην αστυνομία για τις ταραχές, δηλώνοντας ότι «άφησε την κατάσταση να ξεφύγει.»

Tο σαββατοκύριακο η αστυνομία και μέλη των επίλεκτων δυνάμεων περιπολούσαν στους δρόμους της Κατούνιτσα μετά την πυρπόληση πολλών σπιτιών και την καταστροφή αυτοκινήτων που ανήκαν σε ηγέτη Ρομά της περιοχής.

Τα βίαια επεισόδια στο χωριό Κατούνιτσα, νοτιοανατολικά της Φιλιππούπολης, ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν ένας 19χρονος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο που οδηγούσε ένας άνδρας ο οποίος συνδέεται με τον αυτοαποκαλούμενο «Τσάρο των Αθίγγανων» της περιοχής Κιρίλ Ρασκόφ.

Ο Καλίν Γκεοργκίεφ, γγ. του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι «περίπου 127 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ εναντίον 28 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χουλιγκανισμό.»

Ο 16χρονος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο από καρδιακή ανεπάρκεια με την οικογένειά του να δηλώνει ότι πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά.

Μπροστά από ένα από τα σπίτια του Ρασκόφ, σύμφωνα με τον Γκεοργκίεφ, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 500 εξαγριωμένοι κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την απομάκρυνση του ιδίου και της οικογένειάς του από το χωριό των 2.300 κατοίκων.

Ο 69χρονος Ρασκόφ, γνωστός ως «Τσάρος Κίρο», έχει καταδικαστεί πολλές φορές πριν από τη δεκαετία του ΄90 για παράνομες συναλλαγές συναλλάγματος και χρυσού. Το 1998 ίδρυσε κόμμα με στόχο να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των Ρομά στην πολιτική και οικονομική ζωή.Πηγές

Bookmark-new.svg