Βίαιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν στο Αφγανιστάν

Από Βικινέα

19 Μαΐου 2011

Οι Αφγανικές αρχές ανέφεραν ότι «τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδρομή του ΝΑΤΟ στο βόρειο Αφγανιστάν που είχε σαν αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους».

Περισσότεροι από 2 χιλιάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία την Τετάρτη στην πόλη Ταλογκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τακχάρ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Αμερικανικής και Αφγανικής κυβέρνησης ενώ μετέφεραν τις σωρούς των νεκρών στους δρόμους της πόλης. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην πόλη. Ωστόσο η συμμαχία ανέφερε ότι αυτοί που σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο ένοπλες γυναίκες, ήταν όλοι αντάρτες.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «μια κοινή ομάδα αφγανικών και συμμαχικών δυνάμεων σκότωσε τέσσερις ενόπλους οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά της περιπόλου κατά την διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Ταλογκάν. Σκοπός της επιχείρησης που πραγματοποιούνταν ήταν ο εντοπισμός μέλους του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν ο οποίος διακινεί όπλα και πυρομαχικά στην επαρχία Τακχάρ. Κατά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τα πλήθη, τα οποία πετούσαν πέτρες σε γειτονική γερμανική στρατιωτική βάση. Τουλάχιστον δύο Γερμανοί στρατιώτες και τρεις Αφγανοί τραυματίσθηκαν».

Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την νυχτερινή επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι στην επιχείρηση δεν συμμετείχαν Αφγανικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για κοινή ομάδα αφγανικών και συμμαχικών δυνάμεων. Ο Καρζάι ζήτησε εξηγήσεις από τον διοικητή των Αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, λέγοντας ότι «αυτού του είδους οι επιχειρήσεις» δεν έχουν σταματήσει παρά τις προειδοποιήσεις της Αφγανικής κυβέρνησης. Στο ανατολικό Αφγανιστάν, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε λεωφορείο της αστυνομίας στην επαρχία Νανγκαχάρ την Τετάρτη σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 20 άλλους.Πηγές