Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαιώνει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Από Βικινέα

27 Ιουνίου 2013

Ιστορική νίκη για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων σημειώθηκε την Τέταρτη στις ΗΠΑ. Με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίζει τον ορισμό του γάμου ως την ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας.

Οι νομικές προεκτάσεις της απόφασης είναι πολύ σημαντικές. Δίνουν το δικαίωμα σε άτομα του ιδίου φύλου να διεκδικήσουν οφέλη που είναι στην διάθεση στα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια, όπως φοροαπαλλαγές, υγειονομική κάλυψη και συνταξιοδοτικά οφέλη.

Η απόφαση κατέρριψε πρόνοια νομού γνωστή ως DOMA (Federal Defense of Marriage Act) η οποία δεν απαιτεί από τις πολιτείες να αναγνωρίζουν γάμους ομοφυλοφίλων, που μπορεί να έγιναν σε άλλες πολιτείες όπου θεωρούνται νόμιμοι. Ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος στις ΗΠΑ. Οι πολιτείες μπορούν να αποφασίζουν για την νομιμότητα του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου. Μέχρι στιγμής ο γάμος ομοφυλοφίλων αναγνωρίζεται μόνο σε 13 πολιτείες.

Σε άλλη εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί προσφυγή για την απαγόρευση γάμων του ιδίου φύλου που ψηφίστηκε στην Καλιφορνία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επαναφορά του γάμου ομοφυλόφιλων στην πολιτεία.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι «όλοι είμαστε πιο ελεύθεροι όταν όλοι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν».

Να σημειωθεί ότι πριν από 10 μόνο χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο κατήργησε νόμο που όριζε ως παράνομες τις σχέσεις ατόμων του ιδίου φύλου.Πηγές