Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποσύρθηκαν υπό όρους οι κατηγορίες σε βάρος των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική

Από Βικινέα

3 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Εισαγγελικές Αρχές της Νοτίου Αφρικής απέσυραν, υπό όρους, τις κατηγορίες για δολοφονία που είχαν προσάψει σε 270 μεταλλωρύχους μετά τον θάνατο 34 συναδέλφων τους από πυρά αστυνομικών. Οι μεταλλωρύχοι είχαν κατηγορηθεί για το περιστατικό που συνέβη στις 16 Αυγούστου, κατά την διάρκεια απεργίας που πραγματοποιούνταν στο ορυχείο Μαρικανά της εταιρείας Λονμίν.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Εισαγγελέας, Νομγκόνο Τζίμπα, ανέφερε την Κυριακή ότι «οι τελικές κατηγορίες θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα». Όπως είπε, «οι κατηγορίες για φόνο κατά των 270 μεταλλωρύχων θα αποσυρθούν προσωρινά στο δικαστήριο».

Οι Αρχές κατηγόρησαν τους μεταλλωρύχους βασιζόμενοι στη νομοθεσία ονομάτι «Νόμος Κοινού Σκοπού», σύμφωνα με την οποία το πλήθος που παρευρίσκεται στην διάπραξη ενός εγκλήματος μπορεί να κατηγορηθεί για συνενοχή στο έγκλημα. Σύμφωνα με την νομοθεσία αυτή, που θεσπίστηκε την εποχή του Άπαρτχαϊντ, οι μεταλλωρύχοι μπορεί να κατηγορηθούν για τους θανάτους των συναδέλφων τους ακόμα και εάν τις δολοφονίες διέπραξε η Αστυνομία.

Οι Εισαγγελικές Αρχές αναφέρουν ότι «οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ κατά των μεταλλωρύχων καθώς οι απεργοί τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και γκλόμπ». Σύμφωνα με την Αστυνομία, «οι απεργοί είχαν και ένα όπλο».Πηγές