Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Σομαλίας

Από Βικινέα

18 Ιανουαρίου 2013

Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Σομαλίας μετά από δύο δεκαετίες, με την επίσημη αναγνώριση της Κυβέρνησης της Σομαλίας από την Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος της Σομαλίας, Χασσάν Σεΐχ Μοχάμουντ, είχε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εμφανίστηκε στις συνομιλίες του Χασσάντ Μοχάμουντ με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτύχει η Σομαλία σε θέματα ασφάλειας και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της Σομαλίας.

Στη συνέχεια, ο Χασσάν Μοχάμουντ μετέβη στο State Department όπου αντήλλαξε διαπιστευτήρια με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαριυ Κλίντον, γεγονός που επιβεβαιώνει τη νέα σχέση με την Κυβέρνηση της Σομαλίας. Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την εξέλιξη «ορόσημο».

Σε συνέντευξη του, ο Πρόεδρος της Σομαλίας δήλωσε ότι «η αναγνώριση αποτελεί βήμα προς τα εμπρός και ένα διπλωματικό επίτευγμα για την Κυβέρνηση και τον λαό της Σομαλίας» και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για επανασύνδεση της χώρας του με διεθνείς οργανισμούς και θα διευκολύνει την ανοικοδόμηση της».
Πηγές