Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου εξετάζουν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία

Από Βικινέα

29 Μαρτίου 2012

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει ποσότητες από τα στρατηγικά της αποθέματα πετρελαίου, πιθανότατα σε μια κοινή προσπάθεια με τις ΗΠΑ και την Βρετανία ώστε να μειωθεί η τιμή του αργού πετρελαίου και να συγκρατηθούν οι τιμές των καυσίμων που αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Έρικ Μπεσόν, ανέφερε την Τετάρτη ότι «οι ΗΠΑ ζήτησαν μια από κοινού απελευθέρωση ορισμένων από τα πετρελαϊκά αποθέματα που διαθέτουν οι δύο χώρες. Η Γαλλία συζητά το σχέδιο με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας που συντονίζει την απελευθέρωση πετρελαϊκών αποθεμάτων». Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση πετρελαϊκών αποθεμάτων τους». Οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δημιουργούν πρόβλημα στους Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί, που και οι δύο επιδιώκουν φέτος επανεκλογή.

Αναλυτές αναφέρουν ότι «οι σημερινές τιμές του αργού πετρελαίου είναι αυξημένες κατά 15 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της έντασης μεταξύ δυτικών χωρών και Ιράν». Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «η απελευθέρωση ορισμένων από τα στρατηγικά αποθέματα των δύο χωρών θα μειώσουν την τιμή του αργού πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου σήμερα κυμάνθηκε στα 105 δολάρια το βαρέλι».Πηγές