Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

29 Μαΐου 2017

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 2009

Η ώρα 01:00, μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Επίτιμος Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας του, «έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

Ήταν γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανιψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου και γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος, ήταν επίσης πολιτικός και ιδρυτής του κόμματος «Ξυπόλητων», πρόγονου του κόμματος των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Δυτική Γερμανία. Συμμετείχε στο Μακεδονικό Μέτωπο του 1941 ως έφεδρος αξιωματικός και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής, γι' αυτό και συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς.

Είχε έντονη πολιτική δράση, καθώς ανέλαβε το 1951 ως Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Την περίοδο 1990-1993 ανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδός, αλλά οδηγήθηκε σε παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 1993 μετά από πολιτικές αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012) και ήταν πατέρας της Ντόρας Μπακογιάννη, της Αλεξάνδρας, της Αικατερίνης και του Κυριακού Μητσοτάκη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλος Παυλόπουλος, δήλωσε πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν κορυφαίος πολιτικός ηγέτης που άφησε το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Στίγμα που συνθέτουν, μεταξύ άλλων, η αφοσίωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδος υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης. Αιωνία η μνήμη του».

Bookmark-new.svg




Πηγές