Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανοίγει σήμερα ο αγωγός Nord Stream

Από Βικινέα

8 Νοεμβρίου 2011

Ο Nord Stream στο χάρτη

Σήμερα ανοίγει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream στην Λούμπμιν της Γερμανίας. Στα εγκαίνια θα παρεβρεθούν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βούλφ.

«Παρά το γεγονός ότι το έργο υλοποίηθηκε σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο αγωγός εξασφάλισε εξωτερική χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 6.4 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση από την Ρωσία ή την Γερμανία», δήλωσε ο Σεργκέι Σματκό, Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας.

Μέσω αυτού του αγωγού θα εξάγεται το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς τέλη διέλευσης. Ο αγωγός διασχίζει την Βαλτική Θάλασσα από την Ρωσία ως την Γερμανία και έχει μήκος 1.220 χιλιόμετρα. Η χωρητικότητα της πρώτης γραμμής του αγωγού είναι 27.5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η δεύτερη γραμμή θα ολοκληρωθεί το 2012 και θα αυξήσει κατά 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τη μεταφορική ικανότητα του αγωγού. Η Gazprom υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream με τις Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο.Πηγές