Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανεξάρτητο κράτος είναι πλέον το Νότιο Σουδάν

Από Βικινέα

9 Ιουλίου 2011

Η σημαία του Νότιου Σουδάν

Ανεξάρτητο κράτος είναι πλέον το Νότιο Σουδάν, καθώς στις 00:00 αποσχίστηκε από το υπόλοιπο Σουδάν, ύστερα από έναν μακροχρόνιο και πολύνεκρο πόλεμο και ύστερα από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, όπου σχεδόν το 99% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζούμπα, πραγματοποιήθηκαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους κατοίκους της πόλης, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών και τύμπανα ανήγγειλαν την ανεξαρτησία της χώρας. Η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της στις 11:45 (τοπική ώρα), ενώ θα πραγματοποιηθεί υποστολή της σημαίας του Σουδάν και έπαρση της σημαίας του Νοτίου Σουδάν. Ο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ αναμένεται να ορκιστεί ως ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι «το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να επιδείξει υπευθυνότητα». Ήδη το Σουδάν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν λίγες ώρες πριν την ανεξαρτησία του, ενώ η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα που αναγνώρισε το νέο αυτό κράτος.

Το Νότιο Σουδάν είναι το 54ο κράτος της Αφρικής και το 193ο κράτος του κόσμου. Το προηγούμενο κράτος που αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο από τα Ηνωμένα Έθνη είναι το Ανατολικό Τιμόρ το 2002, ενώ το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένο διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος.Πηγές