Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναταραχές στο Μπαγκλαντές μετά την πολύνεκρη κατάρρευση κτιρίου στη Ντάκα

Checked
Από Βικινέα

26 Απριλίου 2013

Μια ογκώδης διαδήλωση από χιλιάδες οργισμένους εργάτες διοργανώθηκε στη Ντάκα εξαιτίας της κατάρρευσης οκταόροφου κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες φτηνών υφασμάτων. Η αστυνομία του Μπαγκλαντές αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για το διαλύσει. Μέχρι τώρα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 273 και πλησιάζουν τους 300, ενώ δεκάδες διασώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια.

Το κτίριο Ράνα Μπλάζα στην Σαβάρ, 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, πρωτεύουσα της χώρας, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark. Υπολογίζεται ότι όταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της κατάρρευσης την Τετάρτη βρίσκονταν 3.122 άτομα, κυρίως γυναίκες εργάτριες.

O Αχμέτ Αλί, αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε «Βρήκαμε ζωντανούς 45 ανθρώπους. Οι 41 από αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στο ίδιο σημείο στον τέταρτο όροφο του κτιρίου.» Στη συνέχεια πρόσθεσε «Έχουμε εντοπίσει άλλους 20 ως 25 ανθρώπους σε διαφορετικό σημείο, αλλά είναι δύσκολα να τους προσεγγίσουμε. Πάντως είναι ακόμα ζωντανοί.» Ο αριθμός των διασωθέντων λίγες ώρες μετά έφτασε τους 62. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 300, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει συνολικά τους 350. Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που έχουν σωθεί, αλλά είναι τραυματισμένοι, φτάνει περίπου τα 2.300 άτομα.

Οι εργάτες που δούλευαν στο κτίριο είχαν παραπονεθεί για ρωγμές σε αυτό, αλλά αγνοήθηκαν από τους υπεύθυνους, οι οποίοι τους υποχρέωσαν να συνεχίσουν και την επόμενη μέρα την εργασία τους. Το δυστύχημα αυτό πυροδότησε ξανά τη διαμάχη σχετικά με τις πενιχρές συνθήκες ασφάλειας και εργασίας στον τομέα των υφαντουργιών στο Μπαγκλαντές, στον οποίο εργάζονται περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και τις ευθύνες των εταιριών της Δύσης που προμηθεύονται υφάσματα από εκεί.

Όσο εκτελούνταν οι εργασίες διάσωσης στο κτίριο που κατέρρευσε, κάποιος φώναξε πως καταρρέει και διπλανό κτίριο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πανικός, με όσους βρίσκονταν στο σημείο να τρέχουν πανικόβλητοι. Ο συναγερμός αυτός στη συνέχεια αποδείχθηκε λάθος.

O Μόνιρ Χοσάιν, ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, διευκρίνισε ότι «Οι αρχές άρχισαν έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, για παράβαση των κατασκευαστικών κανόνων.» Ο Μουσταφιζούρ Ραχμάν, αξιωματούχος μιας μονάδας της αστυνομίας που είναι αρμόδια για τον τομέα της βιομηχανίας, σημείωσε ότι «Οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών παραγωγής ενδυμάτων που στεγάζονταν στο κτίριο είχαν σκοπίμως αγνοήσει το αίτημα των αρχών για το κλείσιμό τους.» ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν άφαντοι από την ώρα του δυστυχήματος.

Την επομένη του δυστυχήματος, δεκάδες χιλιάδες εργάτες απήργησαν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη συμπαράσταση στα θύματα της κατάρρευσης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων παραγωγής ενδυμάτων. Η μέρα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.

Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν σε μια ογκώδη διαδήλωση. Το οργισμένο πλήθος ανέτρεψε αυτοκίνητα, έκαψε λάστιχα, προσπάθησε να πυρπολήσει καταστήματα και ανάγκασε εργοστάσια να κλείσουν. Η αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για τους απωθήσει. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ οι απεργοί «Απαιτούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών των βιοτεχνιών και του κτιρίου που κατέρρευσε στο Σαβάρ.»



Πηγές