Αμετάβλητο παραμένει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ

Από Βικινέα

7 Ιουνίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1%, παρά τα αιτήματα Ευρωπαίων τραπεζιτών και οικονομικών αναλυτών για μείωση του επιτοκίου, ώστε να ενισχυθεί η ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Οι 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης παλεύουν να επιλύσουν την κρίση χρέους ορισμένων Κυβερνήσεων, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών και για το εάν η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι «ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη το βράδυ, συμφώνησαν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης χρειάζονται ένα άμεσο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης, η οποία βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλιστεί η αξία του κοινού νομίσματος».

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, ρωτήθηκε αν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι «δεν έχει να προσθέσει τίποτα άλλο σχετικό με διαβουλεύσεις του Αμερικανού Προέδρου με Ευρωπαίο ηγέτη».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη στην Ευρωζώνη» και ότι «υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα που επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών». Ωστόσο, προέβλεψε ότι «θα υπάρξει μια σταδιακή βελτίωση τους επόμενους μήνες». Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει μέσο όρο ρυθμού ανάπτυξης μέχρι και 0.5% φέτος».Πηγές