Αγωγή ΗΠΑ κατά S&P

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

8 Φεβρουαρίου 2013

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον του οίκου αξιολόγησης Standard& Poor’s, για χορήγηση ψευδών στοιχείων στους επενδυτές όσον αφορά την ποιότητα περίπλοκων επενδυτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να απολέσουν δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγωγή του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώνεται στα πακέτα τοξικών στεγαστικών δανείων, τα οποία ο οίκος αξιολογούσε με τον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Ειδική επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες απεφάνθη ότι οι οίκοι αξιολόγησης συνέβαλαν ως κύριοι υποκινητές του προβλήματος. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι Standard& Poor’s πληρώνονταν από τις ίδιες τις εταιρείες που προωθούσαν τις τοξικές επενδύσεις. Η συγκεκριμένη αγωγή αποτελεί το πρώτο σημαντικό μέτρο σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε βάρος οίκου αξιολόγησης, του μεγαλύτερου μάλιστα της χώρας.

Ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η υπόθεση στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης. Μετά την ανακοίνωση για την αγωγή, οι μετοχές της εταιρείας της S&P στη Wall Street σημείωσαν μεγάλη υποχώρηση 14%. Μεγάλη πτώση 11% κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές του οίκου Moody's.Πηγές

Bookmark-new.svg