Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγνοείται η τύχη δεκάδων ομήρων Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην Αλγερία

Από Βικινέα

18 Ιανουαρίου 2013

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να διαλευκάνουν τι ακριβώς συνέβη, όταν οι δυνάμεις της Αλγερίας εισέβαλαν σε συγκρότημα παραγωγής φυσικού αερίου, όπου Ισλαμιστές εξτρεμιστές κρατούσαν 41 ομήρους.

Έχει αποδειχτεί δύσκολη η επιβεβαίωση πληροφοριών για την τύχη όλων των ομήρων, ενώ διαφορετικές εκδοχές του τι συνέβη και αλληλοσυγκρουόμενοι αριθμοί μεταδίδονται από διαφορετικές πηγές όλη μέρα.

Ο Υπουργός Επικοινωνιών της Αλγερίας, Μοχάμεντ Σαΐντ, δήλωσε ότι «μεγάλος αριθμός τρομοκρατών εξουδετερώθηκε στη διάρκεια της εφόδου, αλλά και ορισμένοι όμηροι». Εκπρόσωπος των Ισλαμιστών δήλωσε ότι «34 όμηροι και 15 Ισλαμιστές σκοτώθηκαν από επίθεση ελικοπτέρων του Στρατού της Αλγερίας».

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλγερίας μετέδωσε ότι «ορισμένοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι δραπέτευσαν. Τουλάχιστον 4 όμηροι βρίσκονται επιβεβαιωμένα σε ασφαλή περιοχή. Πρόκειται για 3 Ιάπωνες και έναν Ιρλανδό. Μεταξύ των υπολοίπων ομήρων είναι και Αμερικανοί και Νορβηγοί, αλλά κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται».

Το εν λόγω συγκρότημα παραγωγής φυσικού αερίου λειτουργεί από κοινοπραξία εταιρειών από την Αλγερία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι «είναι έτοιμο να παρέμβει αν το ζητήσει η Αλγερία», ενώ αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δεν διέψευσε πληροφορίες ότι «η Ουάσιγκτον έστειλε στην Αλγερία μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος».Πηγές