Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έπεσε στη Γη ο δορυφόρος UARS

Από Βικινέα

25 Σεπτεμβρίου 2011

Ο τεχνητός δορυφόρος UARS

Ο βάρους έξι τόνων ερευνητικός δορυφόρος της NASA UARS έπεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Γη. Ο δορυφόρος ξεκίνησε τη «βουτιά» του πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν, νωρίτερα, ότι συντρίμμια του μπορεί να κατέληξαν στον Καναδά. Αξιωματούχος της NASA ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι συντρίμμια μπορεί να έπεσαν κοντά στο Όκοτοκς, μία πόλη νότια του Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά.

«Εάν τα συντρίμμια έπεσαν στο έδαφος (και αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο εάν), ο Καναδάς είναι το πιο πιθανό σημείο» ανέφερε ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας στο Twitter.

Η είσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης αναμενόταν ανάμεσα στις 06:45 και 07:45 ώρα Ελλάδος, το Σάββατο, σημείωσε η NASA.

Στο διάστημα αυτό ο Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) πέρασε πάνω από τον Καναδά και την Αφρική, όπως και από μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί να επιβεβαιώσει το σημείο, από το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα και την ώρα που έγινε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε συμβουλεύσει τους κατοίκους του βορρά να μην μείνουν έξω, επισημαίνοντας είναι πιο ασφαλείς στα κτίρια από την ύπαιθρο και κυρίως στους χαμηλότερους ορόφους και κοντά σε φέροντες τοίχους.

Αρχικά, πιθανότητες 1.5% είχε ο ιταλικός βορράς να δεχθεί θραύσματα του ανενεργού ερευνητικού δορυφόρου της NASA Upper Atmosphere Research Satellite (UARS).

Οι προβλέψεις για την ώρα και την τροχιά που ακολουθεί ο δορυφόρος των 6.3 τόνων της NASA άλλαξαν την Παρασκευή και οι αξιωματούχοι ξαναέβαλαν τη βόρεια Αμερική στις πιθανές περιοχές πτώσης του δορυφόρου. «Ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια είναι πάρα πολύ μικρός» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η NASA.

Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου αναμένεται ότι έχει καεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, αλλά λόγω του μεγέθους του, ορισμένα τμήματα υπολογίζεται ότι έφτασαν στην επιφάνεια της γης. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στο Ντάρμστατ, στη Γερμανία, είχαν δηλώσει πριν την πτώση ότι το τμήμα που δεν θα καεί κατά την είσοδο του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα ανέρχεται σε περισσότερα από 500 κιλά και ότι τα υπολείμματά του υπάρχει πιθανότητα να διασπαστούν σε περίπου 20 τμήματα.

Οι πιθανότητες να πληγεί οποιοσδήποτε από τα θραύσματα είναι περίπου 1 στις 3.200. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 που ξεκίνησαν οι διαστημικές δραστηριότητες δεν υπάρχουν σύμφωνα με τη NASA επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πρόκληση τραυματισμού ή σημαντικής ζημιάς σε ιδιοκτησίες από αντικείμενα που έπεσαν στη Γη.Πηγές