Έναρξη συνομιλιών των πολιτικών δυνάμεων της Αιγύπτου

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

22 Νοεμβρίου 2011

Παλαιότερη φωτογραφία από την εξέγερση της Αιγύπτου

Το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου ζητά την έναρξη συνομιλιών με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, μετά την παραίτηση του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου, συνεπεία τριών ημερών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφάλειας που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άτομα.

Σε ανακοίνωση του αργά τη Δευτέρα το βράδυ το στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε την διενέργεια εθνικού διαλόγου «για την διερεύνηση των αιτίων της τρέχουσας κρίσης και την εξεύρεση τρόπων επίλυσης της το συντομότερο δυνατόν».

Στην ανακοίνωση εκφράζεται επίσης «βαθιά λύπη για τους θανάτους στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων» και αναφέρεται ότι το συμβούλιο έχει διατάξει τις δυνάμεις ασφάλειας να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των διαδηλωτών.

Επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβούλιου θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, μέχρι το στρατιωτικό συμβούλιο να αποφασίσει αν θα δεχτεί τις παραιτήσεις τους.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις βιαιότητες στην Αίγυπτο και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές. Επίσης ο Γενικούς Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, καταδίκασε την απώλεια ζωής και ζήτησε από τις αρχές να εγγυηθούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών όλων των Αιγύπτιων».

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου για βιαιότητες που ορισμένες φορές ξεπερνούν αυτές του πρώην Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ. Η οργάνωση ανέφερε ότι «με την χρήση στρατοδικείων σε βάρος χιλιάδων πολιτικών, με την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και την διεύρυνση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου συνεχίζει την παράδοση της καταπιεστικής διακυβέρνησης που οι διαδηλωτές πάλεψαν τόσο σκληρά να ξεφορτωθούν».Πηγές


Bookmark-new.svg