Έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

11 Ιουλίου 2011

Γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στη Λευκωσία. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Λεμεσό ο ηλεκτρισμός έρχεται τώρα από τη Λάρνακα, καθώς το σημείο έκρηξης βρίσκεται μεταξύ των δύο πόλεων

Σήμερα το πρωί, κατά τις 05:40, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 89 τραυματίστηκαν. Παράλληλα, η εφημερίδα Τα Νέα κάνει λόγο για 12 νεκρούς και 62 τραυματίες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «λίγο πριν τις 06:00 το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ ένα μαύρο σύννεφο άρχισε να καλύπτει τον ουρανό». Όπως μετέδωσε αργότερα η κρατική τηλεόραση της Κύπρου, «η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στη γύρω περιοχή ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή χιλιόμετρα μακριά».

Στο σημείο της έκρηξης, υπήρχαν 130 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία. Τα κιβώτια αυτά βρίσκονταν μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό. Τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αρκετές εκρήξεις στο συγκεκριμένο σημείο, παρ' όλα αυτά δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία.

Αυτή τη μαύρη εικόνα χρησιμοποίησαν αρκετοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου για να δείξουν τον σεβασμό προς τους νεκρούς

Σήμερα, στις 04:30 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο με τα εμπορευματοκιβώτια. Μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, οι ναύτες από τη βάση προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Κατά την έκρηξη, που έγινε μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα, αρκετοί ναύτες που βρίσκονταν στο σημείο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης δήλωσε ότι «υπήρξε έκρηξη σε κιβώτια που έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν μερικά χρόνια, και τώρα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη κρίση».

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κώστας Γαβριλίδης, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ολικής καταστροφής. Αυτό μοιάζει με βιβλική καταστροφή».

Στις 13:30, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν 62. Όλοι τους είναι Κύπριοι. Αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάποιος σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη. Οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη».

Η ναυτική βάση της περιοχής πήρε το όνομα της προς τιμή του Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος συνετρίβη με αεροπλάνο στα Κουκλιά στις 10 Ιουλίου 2001. Μαζί του είχαν πεθάνει ο Ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, με ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος θα επικρατεί στην Κύπρο από σήμερα έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου.Πηγές

Bookmark-new.svg