Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ιπτάμενο χαλί» από πλαστικό έφτιαξαν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον

Από Βικινέα

30 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον δημιούργησε ένα μικρό φύλλο από αγώγιμο πλαστικό που πετά κυματίζοντας. Το «μαγικό χαλί», μήκους δέκα εκατοστών, δημιουργεί κυματισμούς μέσω ηλεκτρικών παλμών που ωθούν τον αέρα από το μπροστινό στο πίσω μέρος της κάτω επιφάνειας.

Το πρωτότυπο έχει ταχύτητα ένα εκατοστό το δευτερόλεπτο, αλλά βελτιώσεις στο σχεδιασμό δείχνουν ότι η ταχύτητά του μπορεί να εκατονταπλασιαστεί. «Αυτό που μας δυσκόλεψε ήταν ο έλεγχος της συμπεριφοράς του φύλλου καθώς παραμορφώνεται με υψηλή συχνότητα» ανέφερε στο BBC ο Τζέιμς Στερμ, επιβλέπων καθηγητής του Νόα Τζαφέρις, επνευστή της συσκευής. Για να λύσει το πρόβλημα και να κάνει το φύλλο να πετάξει, ο ερευνητής κάλυψε την επιφάνεια του πρωτότυπου με αισθητήρες, των οποίων τα δεδομένα του επέτρεψαν να προβλέπει πού σχηματίζονται αναδιπλώσεις.

Παρόλα αυτά, στο έγγραφο που περιγράφεται η εφεύρεση, ο Νόα Τζαφέρις χρησιμοποιεί την λέξη ιπτάμενο σε εισαγωγικά, καθώς η αρχή λειτουργίας του μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός χόβερκραφτ παρά αεροπλάνου, καθώς πρέπει να βρίσκεται κοντά στο έδαφος για να είναι αποτελεσματικό.

Παραμένει άγνωστο αν η εφεύρεση του Τζάφερις θα έχει ποτέ πρακτικές εφαρμογές. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι θα ήταν ιδανικός τρόπος μετακίνησης σε σκονισμένες επιφάνειες, εκεί όπου τα οχήματα με κινούμενα εξαρτήματα δυσκολεύονται να περάσουν. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν μάλιστα ότι τέτοια ιπτάμενα οχήματα θα μπορούσαν να πετούν ακόμα και στην αραιή ατμόσφαιρα του Άρη.Πηγές