Στη Λάρισα η πρώτη συνάντηση για την ίδρυση chapter του Ιδρύματος Wikimedia
Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο Ίδρυμα Wikimedia, σε ένα από τα εγχειρήματά του, ή τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτό. Τα Βικινέα είναι ένα εγχείρημα του Ιδρύματος Wikimedia. |
7 Σεπτεμβρίου 2011
Εν όψει της δημιουργίας του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Wikimedia η ελληνική κοινότητα των χρηστών του Wikimedia διοργάνωσε μια διήμερη εκδήλωση στη Λάρισα στις 8 και 9 Οκτώβρη σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας και το εκεί τμήμα Πληροφορικής.
Έλληνες χρήστες καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι στην προώθηση των εγχειρημάτων βρέθηκαν για 2 ημέρες στη Λάρισα προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα.
Η πρώτη μέρα της συνάντησης (8 Οκτώβρη) αφορούσε καθαρά τη συζήτηση (που έγινε στη 1 μ.μ.) για τη δημιουργία του παραρτήματος σε αίθουσα του ΤΕΙ Λάρισας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε:
Πρόγραμμα 1ης ημέρας
- Εισήγηση: Τα Chapter του Ιδρύματος Wikimedia, ο ρόλος τους και οι προοπτικές τους
- Θέμα συζήτησης/μικροεισηγήσεις: Γιατί και για ποιους το Παράρτημα του Wikimedia στην Ελλάδα (όραμα, στόχοι κλπ)
- Θέμα συζήτησης/μικροεισηγήσεις: Διαθέσιμοι τρόποι εργασίας, πόροι κλπ. Τι και πώς μπορεί να κάνει κάτι το chapter.
- Θέμα συζήτησης: Σύνταξη/ανασύνταξη πρόχειρου καταστατικού
- Θέμα συζήτησης: Κωδικοποίηση σε κείμενο καλέσματος/ψηφίσματος για τη δημιουργία chapter.
- Θέμα συζήτησης: Brainstorming: Ιδέες για δράσεις του παραρτήματος.
Στο πλαίσιο της διάχυσης του ελεύθερου περιεχομένου των βικιεγχειρημάτων, καθώς και της προσέλκυσης νέων χρηστών, η ελληνική κοινότητα χρηστών του Wikimedia συνεχίζει τη δεύτερη μέρα με Εργαστήριο (δημιουργία και επεξεργασία άρθρων, wiki markup κλπ) και παρουσιάσεις οι οποίες θα αφορούν τα επιμέρους εγχειρήματα και θέματα που απασχολούν την κοινότητα. Ενδεικτικά το πρόγραμμα της 9ης Οκτώβρη είχε ως εξής:
Πρόγραμμα 2ης ημέρας
- Ώρα έναρξης 10:00 π.μ.
- Διάρκεια παρουσιάσεων περί τα 40 λεπτά.
- Διάρκεια εργαστηρίου έως και 2 ώρες.
- Χαιρετισμοί (από εκπρόσωπο του ΤΕΙ και εκπρόσωπο της Κοινότητας της Βικιπαίδειας)
- Εργαστήριο σε φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας (linuxteam και άλλοι)
- Παρουσιάσεις
- Vrlab: «Η Βικιπαίδεια στην Εκπαίδευση»
- Chomwitt: «Τα Βικιβιβλία. Δυνατότητες και προοπτικές»
- Glavkos: «Βικινέα: Οι ειδήσεις ως βίκι»
Πλήρεις ηχογραφήσεις των παρουσιάσεων των Geraki & Chomwitt
Απολογισμός της συνάντησης για το Chapter (1η ημέρα)
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προγραμματισμένη ώρα και διήρκεσε μέχρι τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) περίπου, συμμετείχαν χρήστες απ' όλα σχεδόν τα ελληνικά εγχειρήματα του Wikimedia καθώς και μέλη της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού.
Αρχικά διαβάστηκε ο χαιρετισμός του χρήστη FocalPoint προς τους παριστάμενους στη συνάντηση.
Ακολούθησε ένας πρώτος κύκλος συζήτησης όπου επιχειρήθηκε μια SWOT ανάλυση για την αποτύπωση αρχικά της υπάρχουσας κατάστασης, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από την ίδρυση με την μορφή ενός νομικού προσώπου του παραρτήματος του Wikimedia Greece. Ενδεικτικά αποτυπώθηκαν τα εξής:
Πλεονεκτήματα - δυνατότητες
- Δυνατότητα εκπροσώπησης της Κοινότητας ως προς τις δημόσιες αρχές (λ.χ. Υπουργείο Παιδείας), αλλά και προς τους τρίτους
- Ύπαρξη κανόνων λειτουργίας που θα δεσμεύουν σε έναν βαθμό τα μέλη του Παραρτήματος
- Διευκόλυνση του έργου της Κοινότητας μέσα από την οργάνωση κάποιων από τα μέλη στο Παράρτημα, καθώς οι δράσεις μας θα μπορούν να είναι πιο στοχευμένες και πιο ειδικές
- Δημιουργία κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος και ηθικής δέσμευσης για την Κοινότητα
- Δυνατότητα συμμετοχής του Παραρτήματος ως εταίρου σε συμπράξεις, προγράμματα καθώς και χρηματοδότησης του από το Ίδρυμα Wikimedia (χωρίς το τελευταίο να είναι προϋπόθεση καθώς πλέον μπορούν να χρηματοδοτούνται και ομάδες χρηστών χωρίς να συστήσουν σύλλογο/σωματείο με νομική προσωπικότητα)
Μειονεκτήματα - αδυναμίες
- Απώλεια της ανωνυμίας των χρηστών που θα είναι πλέον επώνυμα μέλη του Παραρτήματος με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται
- Δημιουργία ρήγματος στις σχέσεις μεταξύ των μελών του Παραρτήματος και αυτών της ευρύτερης κοινότητας, καθώς το πρώτο θα λειτουργεί κάθετα και ιεραρχικά σε σχέση με την οριζόντια και αντιεραρχική δομή των βικιεγχειρημάτων
- Ανάληψη ρίσκου όσον αφορά την εκπροσώπηση του σωματείου από άτομα που ενδεχομένως θα επιδιώξουν την αυτοπροβολή τους ή άλλους σκοπούς αδιάφορους ή ενάντια στο όραμα της Κοινότητας.
Ο κύκλος των συζητήσεων που διήρκεσε μέχρι το απόγευμα, καθώς το ΤΕΙ Λάρισας τελούσε υπό κατάληψη και η αίθουσα έπρεπε να παραδοθεί γύρω στις 19:00 μ.μ., περιστράφηκε στην συνέχεια κυρίως στις σχέσεις μεταξύ των χρηστών των ελληνόφωνων βικιεγχειρημάτων και της ΕΛΛΑΚ όπου κοινή υπήρξε η διαπίστωση για την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεων.
Παρουσιάσεις και εργαστήρια (2η ημέρα)
Με επιτυχία έγιναν οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις με πρώτη αυτή του Αλέξη Μπραΐλα για την Βικιπαίδεια στην Εκπαίδευση. Αν και το πρόγραμμα τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς ο χρήστης Flyax έκανε μια έκτακτη παρουσίαση του Ελληνικού Βικιλεξικού με μια σύντομη επίδειξη για τον τρόπο που μπορούμε να γράψουμε νέα ή να επεξεργαστούμε παλιά λήμματα, το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά με την παρουσίαση για τα Βικιβιβλία από τον Αλέξανδρο Πρεκατέ.
Ακολούθησε το εργαστήρι που επικεντρώθηκε κυρίως σε επεξεργασία και σύνταξη λημμάτων στη Βικιπαίδεια και επιμέρους τεχνικά θέματα, όπως το θέμα των αδειών χρήσης, της παράθεσης πηγών και παραπομπών, αλλά και της συνεργατικής κουλτούρας που οφείλουν να αναπτύξουν οι χρήστες του εγχειρήματος.
Οι εργασίες της ημέρας έκλεισαν με την παρουσίαση του εγχειρήματος των Ελληνόφωνων Βικινέων. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η παρέμβαση επιτροπής από την κατάληψη των φοιτητών που παρουσίασαν τα αιτήματά τους.