Νίκη του Εσθονικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, επικράτηση κομμάτων υπέρ του ΝΑΤΟ στις εκλογές της Εσθονίας

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

2 Μαρτίου 2015

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάαβι Ρούιβας.

Το κεντροδεξιό Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Τάαβι Ρούιβας κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές της 1 Μαρτίου 2015, καταλαμβάνοντας το 27,7% των ψήφων και 30 από τις συνολικά 101 έδρες του Κοινοβουλίου της Εσθονίας.

Παρόλο που το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα σημείωσε πτώση από τις εκλογές του 2011, όπου είχε κερδίσει το 28,6% των ψήφων, κατόρθωσε να επικρατήσει έναντι του Κόμματος Κέντρου, το οποίο συγκέντρωσε το 24,8% των ψήφων και 27 έδρες. Ο Τάαβι Ρούιβας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αποκλείει τη συνεργασία του κόμματός του με το Κόμμα Κέντρου, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσόφωνη κοινότητα της χώρας και διατηρεί δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ήταν μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση Ρούιβας, σημείωσε πτώση στα ποσοστά του, καθώς συγκέντρωσε το 15,2% των ψήφων και 15 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχε συγκεντρώσει το 17,1% των ψήφων και 19 έδρες. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά του σημείωσε η κεντροδεξιά Ένωση Υπέρ της Πατρίδας και της Δημοκρατίας, καθώς συγκέντρωσε το 13,7% των ψήφων και 14 έδρες, σημειώνοντας πτώση 9 εδρών σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Επίσης, την είσοδό τους στο νέο κοινοβούλιο επιτυγχάνουν δύο δεξιά κόμματα, το Ελεύθερο Κόμμα και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία συγκέντρωσαν 8 και 7 έδρες αντίστοιχα.

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από το κλίμα που δημιουργήθηκε με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το οποίο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Εσθονία υπέστη πολλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα, επηρέασε το αποτέλεσμα. Τα περισσότερα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με το Κόμμα Κέντρου, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης με φιλοδυτικό προσανατολισμό. Ωστόσο το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα καλείται να αναζητήσει και νέους συμμάχους που θα στηρίξουν μία νέα κυβέρνηση, καθώς το άθροισμα των εδρών που συγκέντρωσε με αυτό που συγκέντρωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν αρκούν για την επίτευξη πλειοψηφίας. Επίσης, αναμένεται η συνέχιση των συντηρητικών οικονομικών πολιτικών που εφάρμοζει η χώρα από το 1992 και οι οποίες έχουν περιορίσει τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στη χώρα, καθώς το χρέος της ανέρχεται μόλις στο 9,6% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία ανέρχεται στο 7,4% σύμφωνα με στοιχεία του 2014, έχοντας υποστεί σημαντική μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2010, οπότε η ανεργία ανήλθε στο 16,7%.

Τέλος, στις εκλογές αυτές, περίπου 1 στους 5 ψηφοφόρους κατέθεσε την ψήφο του μέσω διαδικτύου.Πηγές[επεξεργασία]