Κολομβία: Συνομιλίες ανταρτών-κυβέρνησης για εκεχειρία

Από Βικινέα

20 Νοεμβρίου 2012

Στην Κολομβία, οι αντάρτες της FARC ανακοίνωσαν μονομερή εκεχειρία δύο μηνών, καθώς εκπρόσωποι της οργάνωσης και της κυβέρνησης της χώρας συναντήθηκαν στην Αβάνα για συνομιλίες που στοχεύουν στον τερματισμό της μακροσκελέστερης ανταρσίας στην Λατινική Αμερική.

Οι αντάρτες δηλώνουν ότι «θα σταματήσουν κάθε στρατιωτική επιχείρηση και ενέργειες σαμποτάζ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου». Ο κύριος διαπραγματευτής των ανταρτών, Ιβάν Μαρκέζ, δήλωσε ότι «στόχος της απόφασης αυτής είναι η ενίσχυση του κλίματος κατανόησης που χρειάζεται για να ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες».

Η Κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών θα συνεχιστούν». Μάλιστα, ο Υπουργός Άμυνας, Χουάν Κάρλος Πινζόν, δήλωσε ότι «η ιστορία διδάσκει ότι οι αντάρτες δεν κρατούν ποτέ το λόγο τους». Πάντως, η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι «θέλει επίτευξη συμφωνίας με τους αντάρτες μέσα στους επόμενους μήνες».

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα στη Νορβηγία είναι οι πρώτες από το 2002. Από το 1964, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.Πηγές