Βικινέα:Προετοιμασία ειδήσεων

Από Βικινέα
(Ανακατεύθυνση από ΒΝ:ΠΡΕ)Πολλά μείζονα γεγονότα είναι αναμενόμενα, π.χ.: η προώθηση ενός νέου προϊόντος/ταινίας/βιβλίου, ένα μείζων αθλητικό γεγονός, μια δικαστική υπόθεση, μια εκλογή, ή ο θάνατος ενός εξέχοντος προσώπου. Οι ειδήσεις που δημοσιεύουμε σε αυτά τα γεγονότα είναι συχνά φτιαγμένες από πληροφόρηση στο παρασκήνιο που είναι διαθέσιμη πριν από το γεγονός. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Η προετοιμασία των ειδήσεων είναι συνηθισμένη πρακτική στα μέσα ενημέρωσης και αρκετά βασική για να διασφαλίσει την ταχεία μετάδοση της είδησης. Παρόλα αυτά έχουν γίνει μεγάλα λάθη στο παρελθόν από μείζονα μέσα ενημέρωσης (ειδικά με τα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Παράδειγμα: DEWEY DEFEATS TRUMAN)


Έχουμε επίσης γράψει από πριν αναγγελίες θανάτων προκειμένου να έχουμε μια γρήγορη αντίδραση όταν εξέχοντα πρόσωπα αποβιώνουν. Κι ενώ μπορεί να φαίνεται άκομψο είναι κι αυτό μια κοινή πρακτική στα μέσα ενημέρωσης και εξαιτίας της ανοιχτής δυνατότητας επιμέλειας στα Βικινέα θα μπορείτε να τα δείτε.

Η προετοιμασία ειδήσεων βοηθά στην εξάλειψη της διπλής προσπάθειας. Οι συντάκτες μπορούν να συνεργαστούν σε μια μοναδική, κοινή, προετοιμασμένη είδηση παρά να εργάζονται χωριστά σε πολλαπλές, ιδιωτικές, προετοιμασμένες ειδήσεις.

Η προετοιμασία των ειδήσεων επιτρέπει την γρήγορη ανταπόκριση. Με την εκδήλωση μιας είδησης που έχει δύο πιθανά αποτελέσματα - π.χ. σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή στις εκλογές - οι συντάκτες μπορούν να προετοιμάσουν δύο ειδήσεις για το γεγονός.

Πριν την συμμετοχή σας σε μια προπαρασκευή είδησης παρακαλώ να έχετε υπόψη:

  • Καμία είδηση που δημοσιεύεται εδώ δεν είναι προς δημοσίευση μέχρι που μια επίσημη αναγγελία να γίνει από τα μέρη που εμπλέκονται ή βρεθεί μια αξιόπιστη πηγή.
  • Παρακαλούμε προσθέστε την ετικέτα {{προετοιμασία}} στην κορυφή των προετοιμαζόμενων ειδήσεων.
  • Όταν προσθέτετε κατηγορίες, παρακαλούμε να βάζετε μια άνω-κάτω τελεία (:) πριν από τη λέξη Κατηγορία, καθώς δεν θέλουμε οι αναγνώστες να βρούνε την είδηση καθώς θα ψάχνουν μέσα στις κατηγορίες. Αφαιρέστε το απλά μετά όταν θα δημοσιεύσετε το άρθρο.
  • Όταν δημιουργείτε μια είδηση παρακαλούμε αναπτύξτε την ως υποσελίδα σε αυτήν την σελίδα π.χ. Βικινέα:Προετοιμασία ειδήσεων/Ολυμπιακοί αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας.
  • Όταν προσθέτετε στη λίστα, συγκεκριμένα events που θα συμβούν σύντομα, τοποθετείστε τα κοντά στην κορυφή, κάτω από την ενότητα Συγκεκριμένα γεγονότα (εκτός για τις νεκρολογίες). Για νεκρολογίες ή μη εξειδικευμένα γεγονότα, όπως τα ρεπορτάζ από αυτόπτες μάρτυρες, τοποθετήστε τα στη σωστή ενότητα, ή δημιουργήστε μια νέα γι'αυτά.
  • Όταν δημοσιεύετε μια είδηση, μετονομάστε το άρθρο με μετακίνηση για να πάει στον κύριο ονοματοχώρο. Μην το αντιγράφετε&επικολλάτε. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή μετακινώντας μια σελίδα διατηρούμε το ιστορικό της.

Συγκεκριμένα γεγονότα[επεξεργασία]

Προετοιμασία συνεντεύξεων[επεξεργασία]

Παρακαλούμε δείτε στο Βικνέα:Προσεχώς για τις ειδήσεις που προετοιμάζουμε για την επόμενη εβδομάδα.


Όλα τα άρθρα[επεξεργασία]

Όλα τα άρθρα της ενότητας Προετοιμασία Ειδήσεων μπορούν να βρεθούν σε ένα μέρος:

  • //el.wikinews.org/w/index.php?title=%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:PrefixIndex&prefix=Προετοιμασία+ειδήσεων%2F&namespace=4

Εγγραφές με πλάγιους χαρακτήρες είναι ανακατευθύνσεις.

Οι σελίδες συζήτησης είναι στο:

  • //el.wikinews.org/w/index.php?title=%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:PrefixIndex&prefix=Προετοιμασία+ειδήσεων%2F&namespace=5

Πηγές σε εκκρεμότητα[επεξεργασία]

Όταν οι πηγές δεν έχουν ακόμα τυπωθεί/δημοσιευθεί/εμφανιστεί/απελευθερωθεί.

Αναγγελίες θανάτων[επεξεργασία]