Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθώες δηλώνουν οι δύο κατηγορούμενες για την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ στο ανώτατο δικαστήριο της Μαλαισίας

Από Βικινέα

2 Οκτωβρίου 2017

Η Σίτι Αϊσγιάχ και η Ντοάν Θι Χουόνγκ, 25 και 28 ετών αντίστοιχα, δήλωσαν αθώες για την δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-ναμ, του εξόριστου ετεροθαλή αδερφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν. Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ δηλητηριάστηκε με τον απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα VX και πέθανε μερικά λεπτά αργότερα. Η Αϊσγιάχ είναι από την Ινδονησία και η Χουόνγκ από το Βιετνάμ, και εκπροσωπούνται από δικηγόρους που έχουν προσληφθεί από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις των χωρών τους. Οι δύο ζούσαν στις Φιλιππίνες, και αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή αν καταδικαστούν.

Σε ένα βίντεο, οι δύο γυναίκες φαίνονται να προσεγγίζουν τον Κιμ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ όπου η μία τον ψεκάζει με υγρό, αλλά και οι δύο υποστηρίζουν ότι είχαν προσληφθεί για να ψεκάσουν ταξιδιώτες στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής με φάρσες. Ο δικηγόρος της Αϊσγιάχ, ο Γκοόι Σόον Σενγκ, δήλωσε ότι το ζευγάρι είχε κάνει την φάρσα αρκετές φορές, πάντα με νερό ή πιπέρι. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο άντρες που προσέλαβαν την Χουόνγκ και την Αϊσγιάχ ήταν οι Χόνγκ Σονγκ Σακ και ο Ρι Τζι Ου.

Ο δικηγόρος της Χουόνγκ λέει ότι η φάση δίωξης της δίκης θα διαρκέσει πιθανώς δύο μήνες, οπότε ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν είναι δυνατή η στερεή υπεράσπιση της. Αναμένεται ότι στους μάρτυρες θα συμπεριληφθούν ειδικοί για να επιβεβαιώσουν την αιτία θανάτου. Η βορειοκορεατική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τον νεκρό άντρα ως τον Κιμ Γιονγκ Ναμ και πιστεύει ότι πέθανε από καρδιακό επεισόδιο και ότι η έρευνα είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Ένα πρακτορείο κατασκοπίας της Νότιας Κορέας ισχυρίζεται ότι αυτό ήταν μέρος σχεδίου του Κιμ Γιονγκ-ουν ή της κυβέρνησης του να δολοφονήσει τον Κιμ Γιονγκ-ναμ. Από το 2001, ο Κιμ Γιονγκ-ναμ και η οικογένεια του ζούσαν στο Μακάου.
Πηγές[επεξεργασία]