Χωρίς προόδο στο Κυπριακό ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της προετοιμασίας για τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

10 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινά σήμερα η δεύτερη μέρα προετοιμασίας για τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης που θα αφορά το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές να έχουν συζητήσει τα θέματα περιουσιακού και διακυβέρνησης, χωρίς να καταλήξουν σε κάτι νεότερο. Στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης εμφανίζεται έγγραφο με τις 24 διαφωνίες που υπάρχουν σ' αυτό το θέμα, ενώ αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδος και της Τουρκίας σε ύψιστο επίπεδο.

Στα θέματα περιουσιακού και διακυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζουν τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν μέχρι στιγμής 24 διαφωνίες, με τις 10 ν' αφορούν τη διακυβέρνηση και τις υπόλοιπες 14 ν' αφορούν το περιουσιακό. Κύρια διαφωνία στην πτυχή της περιουσίας αποτελεί ο όρος «σημαντική βελτίωση της περιουσίας», καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει πως ο σημερινός χρήστης της περιουσίας έχει το δικαίωμα να παραμείνει εφ' όσον προχώρησε σε βελτίωση της περιουσίας ισάξια με την τιμή του 1974, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά μειώνει το ποσοστό αυτό στο 50%.

Όσον αφορά την πτυχή της διακυβέρνησης, κύρια διαφωνία υπάρχει στο θέμα της «εκ περιτροπής προεδρίας», καθώς αυτή αποτελεί πάγια θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επίσης, υπάρχουν πτυχές στο κεφάλαιο των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων - σύμφωνα το έγγραφο, έχουν προταθεί 28 αρμοδιότητες, οι 22 εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ενώ οι άλλες 6 δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τέλος, στα θέματα της εκπροσώπησης της Ελλάδος και της Τουρκίας δεν υπήρξε μετά την πρώτη μέρα σαφήνεια, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσαν πως θα συζητήσουν την παρουσία της στη Γενεύη την Τετάρτη και θα συμμετάσχουν αν παρατηρήσουν σημαντική προόδο στις διαπραγματεύσεις. Αν κάτι τέτοιο δεν παρατηρηθεί, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ξεκάθαρους όρους για την παρουσία του στη Γενεύη. Δηλώνει πως δεν θα δεχθεί την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απόσυρση εγγυήσεων από πλευράς της Τουρκίας - που σημαίνει και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο - και την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Bookmark-new.svg
Πηγές