Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το βράδυ, στις 28 Νοεμβρίου 2010, η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε εκατομμύρια μυστικά έγγραφα

Από Βικινέα

2 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστοσελίδα WikiLeaks δημοσίευσε 2,7 εκατομμύρια έγγραφα, που έχουν περιγραφεί ως «διπλωματική βόμβα» και στα οποία βρίσκεται η αλληλογραφία των πρεσβειών των ΗΠΑ. «Εμείς, σήμερα, αποκρούουμε πολλές επιθέσεις», δήλωσε ο οργανισμός στο Twitter. Η ιστοσελίδα, την οποία χειρίζεται ο Τζούλιαν Πολ Ασάντζ, δήλωσε πως, έστω και αν κλείσει η ιστοσελίδα, οι εφημερίδες θα δημοσιεύσουν τα έγγραφα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της Προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησαν τον Ασάντζ, πως πολλές ζωές θα βρεθούν σε κίνδυνο αν δημοσιεύσει τα έγγραφα. «Δεν θα συμμετέχουμε στις συνομιλίες για τη μετέπειτα δημοσίευση ή διάδοση παράνομα αποκτηθέντων μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ, τα οποία εκλάπησαν ή δόθηκαν χωρίς άδεια», ανέφερε η επιστολή. Το Σάββατο τα Βικινέα μετέδωσαν ότι αξιωματικοί στην Ουάσιγκτον επικοινωνούσαν με τις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο για να προειδοποιήσουν τους διπλωμάτες για την διαρροή.

Ο Ασάντζ δήλωσε πως τα έγγραφα που θα δημοσιεύσει καλύπτουν όλα τα μεγάλα θέματα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η ιστοσελίδα επιβεβαίωσε πως οι εφημερίδες The Guardian, The New York Times, El Pais, Le Monde και Der Spiegel θα δημοσιεύσουν τα έγγραφα.Πηγές