Την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν μετά το 2014 συζήτησαν οι χώρες του ΝΑΤΟ

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

19 Απριλίου 2012

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ανέφερε ότι «οι χώρες της συμμαχίας ξεκίνησαν την παρουσίαση των μελλοντικών τους δεσμεύσεων ενώπιον του Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την χώρα και την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις».

Κατά την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Άντερς Φογκ Ρασμούσεν είπε ότι «ορισμένες από τις χώρες-μέλη προχώρησαν στον σχεδιασμό προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας προς τις αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας». Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας ανέφερε επίσης ότι «ήταν απόφαση της κάθε χώρας ξεχωριστά να δημοσιοποιήσει τα σχέδια της» και ότι «ο ίδιος ήταν πολύ ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις για ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων».

Ανώτατοι Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών πριν την αποχώρηση των 130.000 ξένων μάχιμων δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν αλλά και για να μελετήσουν τρόπους βελτίωσης της απόδοσης των αφγανικών δυνάμεων. Κατά την διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες προετοιμάστηκε επίσης η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα στο Σικάγο.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, που συμμετείχαν στις συνομιλίες, ανέφεραν ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Αφγανική Κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι οι αφγανικές δυνάμεις χρηματοδοτούνται επαρκώς». Ο Λίον Πανέτα ανέφερε ότι η «ιστορία έχει αποδείξει πως οι εξτρεμιστικές ομάδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα από τοπικές δυνάμεις ασφάλειας και όχι από ξένα στρατεύματα».Πηγές


Bookmark-new.svg