Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να απομονώσουν τον Μοαμάρ Γκαντάφι τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης ζήτησε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Από Βικινέα

14 Ιουνίου 2011

Η Χίλαρι σε παλαιότερη φωτογραφία το 2008

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε από τις Αφρικανικές χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ αλ Καντάφι και να ζητήσουν την απομάκρυνση του από την εξουσία. Η Χίλαρι Κλίντον διατύπωσε το αίτημα της σε ομιλία της την Δευτέρα στο αρχηγείο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, πριν διακόψει εσπευσμένα την περιοδεία της στην Αφρική εξαιτίας σύννεφου καπνού που έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου στη γειτονική Ερυθραία.

Η Κλίντον είπε στους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας ότι ο Μουαμάρ αλ Καντάφι δεν μπορεί να θεωρεί πλέον νόμιμος ηγέτης της χώρας του. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών τους προέτρεψε να κάνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και να στηρίξουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων ανταρτών. Η Κλίντον ζήτησε επίσης την απομάκρυνση των Λίβυων διπλωματών από όλες τις χώρες της Αφρικανικής Ένωσης.

Αμέσως μετά την ομιλία της η Χίλαρι Κλίντον έφυγε από την Αιθιοπία με προορισμό την Ουάσιγκτον καθώς το σύννεφο καπνού από την έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε να επηρεάζει την εναέρια κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Η Χίλαρι Κλίντον είναι η πρώτη Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που μίλησε σε διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία απαρτίζεται από 53 κράτη-μέλη.Πηγές