Μίσος στους δρόμους και ξενοφοβική βία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch

Από Βικινέα

10 Φεβρουαρίου 2013

Με τίτλο «Μίσος στους δρόμους» και υπότιτλο «ξενοφοβική βία στην Ελλάδα» ξεκινά η παράγραφος της ετήσιας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού Human Rights Watch (HRW) που αναφέρεται στην Ελλάδα.

Στην εισαγωγή της έκθεσης γίνεται αναφορά στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012 ενάντια στην οικονομική κρίση και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία κατάφερε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση να κερδίσει ποσοστό 7% της ελληνικής ψήφου και για πρώτη φορά να εξασφαλίσει την είσοδο της στην ελληνική Βουλή.

Εκτεταμένη αναφορά γίνεται στην έκθεση του HRW, στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τον Απρίλιο νομοθεσία που επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες και άτομα που αναζητούν πολιτικό άσυλο και να τους κρατά σε υπαίθρια κέντρα κράτησης που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανονισμούς υγιεινής, προκαλώντας την καταδίκη της Επιτροπής των ΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την Ελλάδα σε πέντε διαφορετικές υποθέσεις για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση παράνομων μεταναστών και ατόμων που αναζητούσαν πολιτικό άσυλο. Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στις επιχειρήσεις «σκούπα» που πραγματοποιεί η ελληνική αστυνομία για την σύλληψη παράνομων μεταναστών, αλλά και στην αύξηση των χρονικών περιθωρίων κράτησης τους. Ενδιαφέρον στοιχείο για τους συντάκτες της έκθεσης αποτελεί και ο φράχτης που κατασκεύασε η Ελλάδα στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού τονίζεται ότι συνεχίζονται τα προβλήματα όσον αφορά το σύστημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, νέες κρατικές υπηρεσίες που συστάθηκαν τον Μάρτιο για να επιβλέπουν την διαδικασία, δεν λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τον Νοέμβριο, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Από την έκθεση δεν παραλείπεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεώρησε «χαλαρά» τα κριτήρια για την χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας, που προβλέπονταν σε νομοσχέδιο του 2010, και οδήγησε σε ανακοίνωση της κυβέρνησης για αυστηρότερα μέτρα προσεχώς.

Η ξενοφοβική βία, επισημαίνει η HRW, έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά επιθέσεις σε παράνομους μετανάστες, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει η αυξανόμενη εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής στα περιστατικά αυτά.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η επιτροπή των ΗΕ για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS, εξέφρασε ανησυχία τον Μάιο για την δημοσίευση, από κρατικές υπηρεσίες, φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων εκδιδομένων γυναικών που συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία ότι συνευρίσκονταν ερωτικά με πελάτες χωρίς να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και ενώ γνώριζαν ότι ήταν φορείς του AIDS.

Επίσης τον Μάιο, η επιτροπή των ΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Κέντρο Προστασίας Λεχαινών και προέτρεψε την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.



Πηγές