Μέχρι τις 20 Ιουνίου οι αιτήσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα για αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες της υπαίθρου

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

11 Μαΐου 2011

Μέχρι τις 20 Ιουνίου μπορούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και γενικώς όσοι επιθυμούν να επιχειρήσουν στην ελληνική ύπαιθρο να υποβάλουν αιτήσεις για επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα όπως το ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους εν ενεργεία αγρότες από 18 ως 65 ετών.

Για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με τους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών, Αρριανών και Ιάσμου ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών που θα διαρκέσει ως τις 20 Μαΐου.

Με τα προγράμματα αυτά χρηματοδότησης οι εν ενεργεία αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να πραγματοιήσουν επενδύσεις που αφορούν σε ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμό γεωργικών κτιρίων και κατασκευών (ποιμνιοστάσια, βουστάσια, αποθήκες κ.α.), αγορά καινούριων αγροτικών και αρδευτικών μηχανημάτων, αγορά αρμεχτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού ποιμνιοστασίων και βουστασίων, αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών και ενέργειας που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της ίδιας εκμετάλλευσης του παραγωγού, αγορά αγροτικού οχήματος, πραγματοποίηση γεωτρήσεων και κατασκευή υδατοδεξαμενών, πραγματοποίηση υποδομής καθετοποίησης της παραγωγής όπως διαλογιστήρια, συσκευαστήρια κλπ, κατασκευή και αγορά εξοπλισμού θερμοκηπίου και πολλά άλλα. Σε αυτή την περίπτωση δεν καλύπτεται η δαπάνη για αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση είναι μέχρι 500.000 ευρώ, για αγορά μόνο μηχανολογικού εξοπλισμού μέχρι 180.000 και για κατασκευή υποδομών μέχρι 300.000 ευρώ. Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι από 40% ως 60%. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την υπογραφή γεωτεχνικού. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ήταν μέχρι 31 Μαΐου αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τις 20 Ιουνίου 2011.

Ηδη έχει πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για τους δημότες Αρριανών στην Φιλλύρα την Δευτέρα 9 Μαΐου. Εχουν όμως προγραμματιστεί άλλες δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με το ίδιο περιεχόμενο ως εξής:

  1. Δήμος Ιάσμου την Τετάρτη 11 Μαΐου
  2. Δήμος Μαρωνείας – Σαπών την Παρασκευή 20 Μαΐου
  3. Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στην συνέντευξη τύπου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, η εκπρόσωπος του Europe Direct Κομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δαμιανός Σταθάκης, ο γεωπόνος και εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ροδόπης Νίκος Καπούλας και ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Εντότητας Ροδόπης Δημήτρης Ζαχαρής.Πηγές

Bookmark-new.svg